Regering: 'Koning Boudewijnstadion wordt woongebied'

De Brusselse regering steunt de inplanting van een nieuw nationaal voetbalstadion op de site van parking C, eigendom van de Stad Brussel maar op het grondgebied van Grimbergen. Dat maakte de regering bekend tijdens een seminarie in Oostende. Het huidige Koning Boudewijnstadion krijgt een woonbestemming.

De Brusselse regering is vrijdag en zaterdag op seminarie in het hotel Thermae Palace in de kuststad, meteen een primeur sinds het ontstaan van het Brusselse Gewest in 1989.

De Brusselse regering kondigde bij monde van de nieuwe minister-president Rudi Vervoort (PS) aan de keuze voor parking C te bepleiten bij het Vlaamse Gewest, op wiens grondgebied de parking zich bevindt, en bij de federale overheid. Het wordt een stadion met een capaciteit tussen 40.000 en 60.000 plaatsen.

De tijd dringt voor de bouw van nieuw voetbalstadion wil België zich kandidaat stellen voor de organisatie van bijvoorbeeld de openingswedstrijd van het Europees Kampioenschap van 2020.

Brussels staatssecretaris voor Huisvesting Christos Doulkeridis (Ecolo) zei van zijn kant dat de regeringsleden het eens waren geworden over de herbestemming van het huidige Koning Boudewijnstadion als woongebied. Vijftien procent van de woningen zouden sociale woningen worden.

Oppositie is sceptisch, Grimbergen niet tegen
MR-fractieleider Vincent De Wolf omschrijft de beslissing en de handelwijze van de regering als 'paniekvoetbal'. Hij betreurt dat het stadion zich op Vlaams grondgebied bevindt, waardoor het prestige vooral op Vlaanderen afstraalt.

Sophie Brouhon (SP.A) wijst erop dat de regering al verschillende locaties naar voren heeft geschoven en wacht af.

Aan tvbrussel zegt burgemeester van Grimbergen Marleen Mertens (CD&V) niet tegen het project gekant te zijn. "De plek ligt in Vlaanderen, dan mogen wij daar toch ook iets aan hebben zeker". Wel moet Brussel de overlast indijken.

Stad en Gewest samen in Neo-bad
Deze beslissing vormt maar een onderdeel van een belangrijke evolutie in het Neo-dossier, dat de hele Heizelvlakte omvormt tot een gebied met kantoren en infrastructuren voor congressen, toerisme en ontspanning. Voortaan zit het Gewest mee in bad met de Stad Brussel in het Neo-dossier, en wel op gelijkwaardige basis. De komende weken wordt een gemengde structuur opgericht van de Stad en het Gewest. Beide overheden engageren zich budgettair volgens een 50/50 verhouding. Het maximale bedrag wordt geraamd op 335 miljoen euro en moet de kosten dekken die verbonden zijn aan de publieke infrastructuren en het Conventiecentrum.

Museum Moderne Kunst in kanaalzone
De Brusselse regering sprak zich ook uit over het tracé van een toekomstige tramlijn die Thurn & Taxis moet bedienen. De verbinding met het Noordstation verloopt via de toekomstige Picardbrug.

Op de site van Schaarbeek-Vorming komt een logistiek centrum, terwijl de site van Schaarbeek-Josafat een woonfunctie krijgt, met een derde sociale woningen.

Voorts wordt rond de zomervakantie een internationale wedstrijd gelanceerd voor de heraanleg van E40-afrit aan het Reyerslaan, belangrijke toegangspoort tot de hoofdstad.

Het toekomstige museum voor moderne en hedendaagse kunst moet er volgens de Brusselse excellenties komen in de kanaalzone. De Brusselse regering is niet bevoegd voor het - federale - museum, maar moet wel de goedkeuring verlenen voor de bouw ervan en bepaalt dus ook mee de locatie. Waar in de kanaalzone, dat is voor de regering nog niet duidelijk.

Eurostadion

Het grootste voetbalstadion van het land, de grootste ondergrondse parking van Europa: superlatieven genoeg in de plannen voor een nationaal voetbalstadion op de site van Parking C. Maar wordt het stadion ooit gebouwd? Je leest er alles over in ons dossier.     
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?