Regering wil BILC op Schaarbeek Vorming

© brusselnieuws.be
14/01/2010
De Brusselse regering onderzoekt de bouw van een logistiek centrum op de site van Schaarbeek Vorming. Op Thurn en Taxis komt het BILC zeker niet. Minister Grouwels heeft "gemengde gevoelens". [2 reacties]

De bedoeling van het logistiek centrum BILC (Brussels International Logistic Center) is om goederen die de stad bereiken via zwaar vervoer (zoals vrachtwagens en schepen) op een locatie te kunnen opslaan en vervolgens over te laden op andere, kleinere en meer aan het stadsleven aangepaste voertuigen.

Ook al moet het logistiek centrum nog gebouwd worden, het kende totnogtoe een turbulente geschiedenis. Niet iedereen was gelukkig met de aanvankelijke keuze van de locatie voor de komst van het BILC: de terreinen van het huidige TIR-centrum, naast Thurn & Taxis aan de Havenlaan. Vooral milieuverenigingen trokken hard van leer. Op dit moment loopt er ook nog een beroepsprocedure tegen de milieuvergunning die de Brusselse regering in mei vorig jaar uitreikte voor het project.

Donderdag besliste de ministerraad de ideeën voor het BILC aan Thurn & Taxis echter definitief op te bergen. Er wordt nu bestudeerd of het haalbaar is om het centrum neer te poten op de terreinen van Schaarbeek Vorming. De Haven van Brussel en de NMBS moeten nog akkoord gaan met het nieuwe voorstel.

Gemengde gevoelens
Hoewel de gewestregering zich nu ondubbelzinnig heeft uitgesproken voor Schaarbeek Vorming, blijft minister van Vervoer en Openbare Werken Brigitte Grouwels (CD&V) naar eigen zeggen achter met "gemengde gevoelens".

"De site van Schaarbeek-Vorming is goed gelegen voor een multimodale aanpak van logistieke activiteiten", stelt minister Grouwels. "Dicht bij het kanaal, zodat het over water bereikbaar is vanuit de Haven van Antwerpen; er is spoorweginfrastructuur aanwezig én de Ring en de luchthaven van Zaventem zijn vlakbij."

Anderzijds beseft de minister dat het logistiek centrum nog niet voor morgen is. De site van Schaarbeek Vorming moet immers eerst gesaneerd worden. Grouwels had het BILC dan ook liever bij Thurn & Taxis gezien. "Ik betreur dat deze site finaal niet weerhouden is, maar anderzijds ben ik blij dat de knoop eindelijk is doorgehakt. Brussel heeft nood aan een groot logistiek centrum en vandaag hebben we garantie dat het er ook komt."

Weinig overlast
Regeringspartij Groen! is erg te spreken over de beslissing. "We zijn niet tegen een logistiek centrum maar we hebben er altijd voor gepleit om dat op de meest logische plaats te bouwen," zegt parlementslid Annemie Maes. "Schaarbeek Vorming is een goeie locatie want de site is goed bereikbaar via het water en het spoor."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni