Relletje na uitspraken Reynders over 'buitenlands' Molenbeek

© brusselnieuws.be
11/05/2012
“Ik had misschien even goed naar Molenbeek kunnen gaan, dat is ook het buitenland.” Met die uitspraak deed minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) donderdag in de senaat meer dan een paar wenkbrauwen fronsen. Reynders’ uitspraak was een riposte op een opmerking van Molenbeeks burgemeester Philippe Moureaux (PS). [+ video]

Niet iedereen is fan van het cynische gevoel voor humor van minister Reynders (MR). Dat bleek vrijdag in de senaat waar hij moest antwoorden op een vraag van senator Danny Pieters (N-VA). Eerder op de dag had hij de Waalse wegen vergeleken met die van Afghanistan, waar Reynders recent nog op bezoek was geweest. "Hun wegen zijn in slechte staat, maar als je van Wallonië bent, ben je dat al gewoon", klonk het toen.

Toen Reynders het spreekgestoelte beklom kreeg hij daarover een opmerking van Molenbeeks burgemeester Philippe Moureaux (PS). "Ik had ook naar Molenbeek kunnen gaan, dat is dichterbij," zei Reynders daarop. "Minder ver weg om me naar het buitenland te begeven", voegde hij er aan toe.

Genoeg om een bescheiden storm van verontwaardiging op te wekken bij enkele Franstalige politici. Zakia Khattabi van Ecolo betittelde de uitspraken op Twitter als "schandalig". Vicepremier Laurette Onkelinx liet weten dat Reynders het beter wat kalmer aan zou doen. "Zijn uitspraken zullen veel kwaad bloed zetten," zei ze. De socialistische vicepremier bekloeg zich echter ook over haar partijgenoot Moureaux. "Zijn uitspraken over de RTBF en Goebels konden ook niet door de beugel. Het politieke debat wordt vandaag geplaagd door onophoudelijke scheldpartijen."

Reynders excuseerde zich daarop wel via Twitter, maar volgens hem ging het om een ironische discussie, zoals die zich wel vaker afspelen met Moureaux.

Bekijk hieronder een filmpje van het incident:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni