justitiepaleis

Renovatie Justitiepaleis kost minstens 100 miljoen euro

© brusselnieuws.be
06/01/2016

De renovatie van het Justitiepaleis zal zeker meer dan 100 miljoen euro kosten. Op een precies plan voor de renovatie is het wachten op het resultaat van een marktstudie.

Dat schrijft De Morgen op basis van een parlementaire vraag van Jean-Marc Nollet (Ecolo) aan Jan Jambon (N-VA), bevoegd voor de Regie der Gebouwen.

Nollet vroeg hoeveel de renovatie van het Justitiepaleis zou kosten. Jambon raamt de totale kostprijs op meer dan 100 miljoen euro. Hoeveel dan precies, is momenteel nog niet duidelijk, want dat hangt af van de toekomstige bestemming van de sokkel.

De vorige regering besliste al om een marktstudie te laten uitvoeren, die duidelijk zou moeten maken of het mogelijk is om een commerciële of culturele bestemming aan de Poelaertsite te geven.

In 2014 is daarvoor een consultant aangeduid. Jambon laat nog weten dat de Regie der Gebouwen en het ministerie van Justitie de voorstellen van de consultant bekijken.

Van 2010 tot 2014 werd al 12,8 miljoen euro uitgegeven aan renovatiewerken voor het paleis. Dat geld ging naar de renovatie van de zinken daken, het onderhoud van de gevels, werken naar aanleiding van een brand in 2012, beveiliging van het cellencomplex, renovatie van de oorspronkelijke vloeren, en het in orde brengen van evacuatiewegen.

De erbarmelijke staat van het Justitiepaleis veroorzaakt al langer ophef. Eind 2015 werd het nog opgenomen in de lijst van “meest bedreigde gebouwen van Europa”, en nam het World Monuments Fund het nog op in zijn lijst van monumenten die wereldwijd het meest gevaar lopen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni