Reusachtige tweet aan De Brouckère 'verwelkomt' Theresa May

© Led By Donkeys via Twitter
Updated: 20-02-2019 - 17:20

Op het grote reclamescherm op het de Brouckèreplein prijkt deze woensdag een uitspraak van de Britse premier Theresa May, in de vorm van een tweet. Het gaat om een actie van de anti-brexit groep Led by Donkeys, die de "leugens van Britse politici" over de brexit onder de aandacht wil brengen. "We hebben 1.600 pond betaald om onze boodschap de hele dag op het grote scherm te hebben", zeggen de actievoerders aan BRUZZ.

Premier van het Verenigd Koninkrijk Theresa May is woensdagavond in Brussel om over de brexit te praten. Om haar te 'verwelkomen' hebben de Britse actievoerders van Led By Donkeys aan ClearChannel betaald om de boodschap op het grote scherm op het Muntcentrum te laten verschijnen. "Zo'n 1.600 pond, allemaal gecrowdfund via kleine donaties", laten de actievoerders aan BRUZZ weten.

De boodschap: een tweet met een uitspraak van May uit 2016. Toen stelde ze dat ze gelooft "dat het in ons nationaal belang is om lid te blijven van de Europese Unie." Het gaat om een uitspraak die ze deed in een toespraak naar aanleiding van het referendum, niet om een tweet van haar. Iets wat de actievoerders er trouwens netjes bij vertellen.

Gelijkaardige affiches zijn in het Verenigd Koninkrijk al langer bekend, maar Brussel heeft de eer om de eerste stad op het continent te zijn, waar Led by Donkeys actie voert. De kosten van de acties worden door crowdfunding gedekt, die in totaal al bijna 200.000 pond heeft opgeleverd.

Correctie: In een eerdere versie stond dat het om een affiche op het scherm ging. Dat klopt niet, het gaat om een advertentie op het scherm zelf.

Brexit

In 2016 stemden de Britten ervoor om de Europese Unie te verlaten. Die uitstap werd al snel bekend als de 'brexit', de Britse exit, die zal plaatsvinden op 31 januari 2020.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?