Reynders over Brussel: ‘Voer zerotolerantie in’

© BRUZZ
18/11/2017

De politie in Brussel moet strenger optreden na de rellen van afgelopen week, vindt federaal minister Didier Reynders (MR). De vicepremier fulmineert tegen het Brussels beleid in De Tijd. “Verandering komt er pas als MR de grootste Franstalige partij wordt.”

“Het is onaanvaardbaar dat het bezit van mensen, zoals winkels en auto's, of zelfs politieagenten worden aangevallen zonder dat daar een onmiddellijke actie op volgt. We moeten reageren. Daarom pleit ik voor zerotolerantie,” zegt Didier Reynders in een interview met De Tijd.

Hij verwijt de Franstalige socialisten dat de problemen in Brussel niet aangepakt worden. “De PS is altijd tegen de voorstellen geweest die wij nu doen, zoals de zerotolerantie.”

Actieplan met gemeentes
Die strenge aanpak moet er komen door een nieuw actieplan, opgesteld door de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie, en de gemeentes en politiezones. Kritiek op de aanpak van de gemeentes pareert hij.

De lokale besturen zijn aan het veranderen, stelt Reynders. Hij haalt het voorbeeld van Sint-Jans-Molenbeek aan, waar MR-politica Françoise Schepmans de fakkel overnam van PS. “Plots zijn initiatieven zoals het Kanaalplan wel bespreekbaar.”

Reynders wil de institutionele problemen van Brussel wel opnieuw bespreekbaar maken aan Franstalige kant. “Ik geloof niet in één Brusselse gemeente, wel in meer bevoegdheden voor het Brussels Gewest.” Wat de politie betreft, pleit hij voor één Brussels hoofdkwartier dat de verschillende zones coördineert.

Mobiliteitsknoop
Over de voetgangerszone heeft de minister ook weinig goeds te zeggen. “Men heeft een van de belangrijkste boulevards van Brussel afgesloten, maar buiten wat bloembakken plaatsen is er niets mee gebeurd.” De vertragingen aan de werken wijt hij aan het Brussels Gewest, dat te lang wacht met vergunningen.

Reynders wijst ook naar Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) over het gebrek aan alternatieve autoroutes naar het centrum. “We moeten inzetten op goed uitgebouwde trein-, tram- en metroverbindingen. Pas als die er liggen, kunnen we het gebruik van de auto inperken.”

Ambities voor 2019
Of hij minister-president wil worden in Brussel, daarover wil Reynders niets loslaten. Hij zal wel op de Brusselse Kamerlijst voor MR staan voor de federale verkiezingen in 2019. “Om verandering te brengen, moet MR de grootste Franstalige partij worden. En in dat geval zullen we onze verantwoordelijkheid opnemen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni