Feest tijdens de Dag van de Arbeid (archiefbeeld).

Rijkentaks blaast Dag van de Arbeid nieuw leven in: dit is er te doen op 1 mei

JDK
29/04/2022

Zondag is het opnieuw 1 mei. Dit jaar geen lang weekend of extra rustdag in het midden van de week, wel redelijk wat evenementen. De socialistische partijen organiseren naar pre-coronagewoonten verschillende bijeenkomsten. Op de Varkensmarkt, het Anneessensplein en zelfs de Kunstberg.

De Dag van de Arbeid is traditioneel de dag waarop de socialistische partijen en hun kiezers samenkomen en hun eisen herhalen. Zondag en de komende weken ligt de focus vooral op een eventuele nieuwe rijkentaks. Daardoor is de socialistische feestdag actueler dan ooit. Dit is er te doen in Brussel:

One.May festival

Na een afwezigheid van twee jaar is het One.May festival van One.Brussels terug, weliswaar op een nieuwe locatie: de Varkensmarkt. De ruimte voor het Bronks theater zal op ware festivalwijze worden ingericht. Een feest voor Brussel en zijn arbeiders, met uitsluitend Brusselse artiesten.

Om 11 uur vindt aan het Randstadgebouw in Molenbeek eerst een debat plaats over arbeiders zonder papieren in Brussel. Daarna vertrekt een mars om 12u45 richting de Varkensmarkt. Onder muzikale begeleiding van “de brutale lawaaimakers” van BRUiTAL.

One.May festival: 13u30 – 19u45 op de Varkensmarkt, 1000 Brussel

Feest van de Arbeid

Het Feest van de Arbeid kiest voor een nieuwe locatie. Door de metrowerken aan het Rouppeplein wijkt het socialistische festival uit naar de Kunstberg. De aftrap wordt gegeven met een debat over de huidige sociale noden. Gevolgd door een gesprek over de feministische en syndicale uitdagingen.

Ook hier zal er vanaf 15u muziek door de luidsprekers galmen. De hele dag wordt er een verenigingsdorp opgesteld, waar drank en voeding beschikbaar is. Kinderen kunnen dan weer van 13u tot 20u genieten van allerlei activiteiten. Tot slot loopt er ook een fototentoonstelling over de Afrikaanse vakbondsstrijd.

Feest van de Arbeid: 14u00 – 20u00 op de Kunstberg, 1000 Brussel

1 mei viering met Raoul Hedebouw

De PVDA/PTB komt dan weer op straat met een duidelijke boodschap: blokkeer de prijzen. Het is ook een primeur dat Raoul Hedebouw als voorzitter spreekt op 1 mei in Brussel. Na de toespraak en enkele culturele activiteiten vertrekt ook deze massa voor een optocht, richting de Kunstberg. Ze zullen zich daar aansluiten bij het Feest van de Arbeid, georganiseerd door de vakbonden.

1 mei-viering met Raoul Hedebouw: 10u30 op het Anneessensplein, 1000 Brussel

Anti-kapitalismebetoging

Maar voor al deze feestvreugde kan plaatsvinden, roepen de vakbonden en organisatoren van het Feest van de Arbeid op om samen te komen op het Poelaertplein. Om 11u willen ze van daaruit de straten van Brussel innemen om hun toekomstige agendapunten kracht bij te zetten. Onder het motto: de strijd tegen het kapitalisme.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni