Robert Esselinckx (tvbrussel): 'Helft kiezers heeft nog niet beslist'

Als laatste in ons rijtje mediapartners laat Robert Esselinckx (53), al elf jaar chef nieuws bij tvbrussel, zijn licht schijnen over de verkiezingen.

"Wat mij opvalt, is de afwachtende houding bij publiek en politiek. Dat weerspiegelt zich in het feit dat een op de twee kiezers onbeslist is, terwijl het toch vrij kort dag is. Philippe Moureaux (PS) heeft al gezegd dat het op 8 juni pas echt begint. Ik zie meer en meer signalen dat deze verkiezingen een aanloop zijn naar andere verkiezingen, mogelijk federale in het najaar. Omdat we in een land leven waar alles met alles te maken heeft en men niet genoeg heeft aan gewestelijke thema's alleen om zich bezig te houden. Het voorbeeld van vorige woensdag is duidelijk: Olivier Maingain, FDF-burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe, gaat met het geld van zijn gemeente 25.000 oproepingsbrieven voor de Rand financieren. Zoiets kán niet. Het verbaast me ook, want FDF pleit voor zelfbeschikkingsrecht voor Brussel, en dan begint de partij het bestuur van een ander gewest te financieren! Dat is een anti-federale houding."

De chef nieuws verwacht verschuivingen na de verkiezingen. "Ik zie aan Franstalige zijde meer en meer de olijfboom-constructie oprijzen (coalitie tussen CDH, PS en Ecolo, red.), zowel voor de gewestelijke verkiezingen als erna. MR wordt er wat uit geduwd. Ik vrees dat Didier Reynders, die anders door niemand te verslaan is, vanbinnenuit zijn graf aan het delven is. Je moet niet vergeten dat Reynders voorzitter van MR is, en hij is in feite ook de baas van Maingain (FDF vormt samen met PRL de MR, red.). Die twee jongens spelen maar wat in het rond, maar er zijn anderen die daar geen goed oog in hebben. Als dit allemaal leidt tot verlies van macht, dan heb je een ander verhaal. Ik zie Louis Michel (MR), die terugkomt van Europa, zich er nog mee moeien. Ik schat in dat het verhaal van Reynders en Maingain dan weleens heel kort zou kunnen zijn. Aan Franstalige zijde wordt er enorm geruzied en denkt men aan een olijfboom-coalitie, tenzij MR een bocht maakt. De afwachtende houding van de kiezer is dus te begrijpen als je kijkt naar de houding van de politici onder elkaar. Maar ik denk wel dat FDF met vuur speelt: zich financieel moeien met het bestuur van Vlaanderen vind ik een brug te ver. Dat is structureel stoken. Iedereen weet dat Ecolo hiervan slapend rijk wordt. Hoe meer PS en MR-FDF elkaar bevechten, hoe beter het is voor Ecolo en CDH. Ecolo is tactischer en slimmer geworden en scoort in Franstalig België bij de peilingen zelfs tien procent meer. Voor hen is het een godsgeschenk."

Tot slot verwacht Esselinckx niet veel veranderingen aan Vlaamse zijde in onze hoofdstad. "Ik denk dat het min of meer gelijk zal blijven, al verwacht ik wel iets van Lijst Dedecker - ze kunnen vast één zetel halen -, en Vlaams Belang zal iets achteruitgaan. Een Franstalig politicus zei me eens dat de Franstaligen in Brussel eerst de regering vormen, en dat wat overblijft, ingevuld mag worden door de Vlamingen. Maar als MR in de oppositie terechtkomt, dan wil dat nog niet zeggen dat Open VLD niet in de regering kan zitten," besluit Esselinckx.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?