Rosas: 'Aanslag op Brussels danspubliek'

Eric Vancoppenolle
© brusselnieuws.be
16/12/2014

De beslissing van de Muntschouwburg om geen dansvoorstellingen meer te produceren betekent ook een zware klap voor het Kaaitheater en het dansgezelschap Rosas. “Dit is een aanslag op het Brusselse danspubliek", luidt het bij Rosas. Het Kaaitheater roept de Munt op om zijn beslissing te herzien.

Munt, Kaai en Rosas vormden samen een theaterplatform, dat de productiekosten deelde. Gemiddeld zetten ze per jaar samen drie tot vier voorstellingen op het getouw.

Samen deden ze Brussel uitgroeien tot de Europese hoofdstad van de hedendaagse dans.Voor Rosas is dit een nieuwe financiële tegenslag. Door de besparingen van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) krijgt het dansgezelschap van Anne Teresa De Keersmaeker volgend jaar 120.000 euro of 7,5 procent minder subsidies. Het schrappen van de coproducties door De Munt betekent een bijkomend verlies aan inkomsten van 100.000 euro voor Rosas.

“Dit is een aanslag voor het Brusselse danspubliek, dat we de voorbije jaren aan ons hebben weten te binden”, zegt zakelijk leider Frederik Verrote van Rosas aan brusselnieuws.be. “Brussel is samen met Parijs onze vaste uitvalsbasis. Als het belangrijkste gezelschap voor hedendaagse dans geen plaats meer heeft op het belangrijkste podium van de stad, dan is dit een zware klap voor de internationale dansreputatie van Brussel.”

Ook bij het Kaaitheater komt de beslissing hard aan. “Het is heel jammer dat een einde komt aan ons gemeenschappelijk productie- en presentatieplatform”, zegt artistiek Guy Gypens van het Kaaitheater aan brusselnieuws.be. “Wij blijven Rosas programmeren in het Kaaitheater. Maar grote producties zoals Cesena – die in wereldpremière ging op het theaterfestival van Avignon en later in De Munt te zien was – zijn bij ons niet mogelijk. Daarvoor is onze orkestbak te klein.”

Guypens heeft het volste begrip voor de moeilijk financiële situatie bij De Munt. "Met het stopzetten van de dansproducties heb ik het wel moeilijk. De symbolische betekenis ervan voor dansstad Brussel kan niet worden overschat."

Op FM Brussel roept Guypens dinsdagavond De Munt op om op zijn beslissing te herzien. Volgens Guypens heeft de schouwburg wel degelijk de keuze waarop hij bespaart.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Cultuurnieuws

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni