'Rudi Vervoort wordt minister-president'

Brussels PS-voorzitter Rudi Vervoort (54) volgt Charles Picqué op als minister-president in de eerste helft van 2013. Dat schrijft Le Soir. Picqué noch Vervoort wil het bericht bevestigen.

Dat Charles Picqué (PS) zijn vierde mandaat als minister-president niet zou uitdoen was al een tijdje duidelijk. De 64-jarige Picqué, die al aan het hoofd stond van het Gewest bij de oprichting in 1989, gaf al verschillende keren aan dat hij zich op zijn burgemeesterschap in Sint-Gillis wil concentreren.

Alleen was het totnogtoe onduidelijk wie hem dan wel zou opvolgen. Onder meer de namen van Laurette Onkelinx, Philippe Close en Rudi Vervoort circuleerden. Vervoort zelf liet in het verleden al verstaan dat Onkelinx wat hem betreft de natuurlijke opvolgster is van Picqué.

Een precieze datum voor de aflossing van de wacht is er nog niet. Volgens Le Soir, die het nieuws 'uit goede bron' heeft, zou Vervoort ten laatste op het Irisfeest in mei minister-president worden. Mogelijk zou Picqué de scepter ook al vroeger doorgeven.

"Zaak van de partij"
Charles Picqué wou dinsdag niet bevestigen dat Vervoort hem opvolgt. "Dat is een beslissing van de partij, niet van Charles Picqué", zegt zijn woordvoerster aan brusselnieuws.be. Picqué gaf wel te kennen dat hij in elk geval nog enkele grote dossiers wil rondkrijgen voor hij vertrekt. Hij denkt dan aan het gewestelijk plan voor duurzame ontwikkeling en het demografisch bestemmingsplan.

Ook Vervoort laat niet in zijn kaarten kijken. "De PS zal alles doen om de verkiezingen van 2014 goed voor te bereiden. Die beslissingen zullen genomen worden als het moment gekomen is, zonder druk van buitenaf."

De huidige minister-president laat ook weten dat hij in elk geval nog niet in januari vertrekt. Mogelijk zou de aflossing van de wacht voor het Irisfeest in mei of zelfs pas voor de beleidsverklaring in oktober 2013 zijn.

Vervoort (54) is sinds vorig jaar voorzitter van de Brusselse PS, een functie waarin hij Philippe Moureaux opvolgde. Vervoort is ook burgemeester van Evere. Als kind van een Nederlandstalige vader en een Franstalige moeder is hij het Nederlands beter machtig dan Picqué. Vervoort is geboren in 1958 in Sint-Agatha-Berchem.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?