Rutten wil subsidie voor religies stopzetten

© Paul van Welden / wikiportret.nl

Naar aanleiding van de discussie over de financiering van de Fatih-moskee mengt Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten zich in De Standaard in het debat. Ze vindt niet dat de overheid nog langer moet instaan voor de financiering van religies. En dus wil ze grondwetsartikel 181 aanpakken.

De voorzitster van Open VLD vindt dat de erkenning van alle Diyanet-moskeeën in Vlaanderen moet worden ingetrokken. Ze kant zich ook tegen het idee dat de overheid een erkende moskee moet financieren. "We gaan geld toch niet gebruiken als glijmiddel voor een Europese islam?", zegt ze In De Standaard. In 2019 wil de partij de Grondwet aanpassen, waardoor alle erediensten voortaan zelfbedruipend moeten worden. 

Bevoegd minister Liesbeth Homans (N-VA) wil de erkenning van de Fatih-moskee in Beringen intrekken, CD&V verzet zich daartegen, net als Open VLD. ‘"Alle Diyanet-moskeeën doen in Vlaanderen aan politiek", zegt Rutten. "Waarom richt de minister zich op één enkele moskee, ze komen allemaal in aanmerking om hun erkenning te verliezen."

Niet salafisme is het probleem van de Diyanet-moskeeën, zegt Rutten, maar een onaanvaardbare politieke beïnvloeding. "De teksten voor het vrijdaggebed worden in Turkije geschreven. Voor president Erdogan blijven alle Turken kinderen van het vaderland, ongeacht waar ze verblijven. Het vormen van een politieke gemeenschap zet een rem op integratie, zeker nu Erdogan wegdrijft van de democratie."

De liberalen willen wel een totaalaanpak, met een opleiding voor imams, het leggen van contacten met de Turkse gemeenschap, de organisatie van tegenkrachten enzovoort. Enkel het patrimonium moet uit de geloofsdiscussie worden gehouden: de financiering van waardevolle religieuze gebouwen kan deel gaan uitmaken van het cultuurbeleid.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Ook kleinere overtreders moeten voor rechter

politiek 1518673348

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook