Sammy Mahdi is kandidaat-voorzitter CD&V

© PhotoNews
| Sammy Mahdi, jongerenvoorzitter van CD&V, stelt zich kandidaat om CD&V-voorzitter te worden.
Updated: 18-10-2019 - 12:41

Sammy Mahdi, jongerenvoorzitter van CD&V, stelt zich kandidaat om CD&V-voorzitter te worden. Dat meldt hij op Twitter. Mahdi (30) komt uit Vilvoorde, waar hij fractieleider is in de gemeenteraad. Zijn kandidatuur was verwacht. Op Twitter post hij een foto met als opschrift "terug naar de basis".

Mahdi (30) - van oorsprong een Brusselaar - is de vierde kandidaat om Wouter Beke op te volgen aan het hoofd van de partij. In Vilvoorde is hij fractieleider in de gemeenteraad.

Zijn kandidatuur was verwacht. Mahdi wil de "C" in CD&V duidelijker invullen, maar pleit tegelijkertijd voor modernere en heldere communicatie. "De kiezer zit niet langer enkel in een parochiezaal op ons te wachten," klinkt het. "Enkel via een authentiek verhaal kunnen we ons rechttrekken. Authentiek in woord, creatief in medium."

Concreet wil de jongerenvoorzitter inzetten op meer "intergenerationele solidariteit". Een beter evenwicht tussen werk en gezin staat daarbij centraal, "onze christendemocratische verantwoordelijkheid", noemt hij dat.

"Christendemocraten geloven dat er tussen een efficiënte overheid en het individu nog een derde en belangrijke speler is die de samenleving kleurt: vrienden, gezinnen, verenigingen, gemeenschappen en middenveldorganisaties. Het zijn zij die als bindmiddel de samenleving moeten kleuren en dragen."

Radicalisering

Mahdi pleit ook voor een harde aanpak van radicalisering. De partij moet geloofsgemeenschappen ook helpen om "zich te emanciperen in de strijd tegen buitenlandse invloeden", vindt hij, "want in die strijd tegen radicalen, moeten wij radicaal reageren. Tegen alle groepen die zich keren tegen ons samenlevingsmodel. Wij moeten veel duidelijker het antigif zijn."

De dertiger haalt ook het woord rentmeesterschap van stal. "Laat het woord dan maar oubollig zijn, de inhoud is actueler dan ooit. Of het nu gaat over de begroting of over de planeet, de vooruitzichten zijn verontrustend. Ook hier moeten de ambities voor christendemocraten hoger liggen."

Mahdi - die nationale bekendheid verwierf toen hij twee jaar geleden (samen met zijn hond Pamuk) deelnam aan "De Slimste Mens" - is al de vierde kandidaat om Wouter Beke op te volgen aan het hoofd van de partij. Eerder stelden Katrien Partyka, Vincent Van Peteghem en Raf Terwingen zich kandidaat. De eerste ronde vindt plaats op 17 november, de resultaten van een eventuele tweede ronde zijn op 6 december gekend. Andere gegadigden hebben nog tot maandagochtend om hun kandidatuur in te dienen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?