Schaarbeek: kleine partijen krijgen minder afficheruimte

De gemeente Schaarbeek voerde een reglement in om de wildgroei aan verkiezingsaffiches binnen de perken te houden. Maar dat bevoordeelt de grote partijen, zegt de PVDA.

In Schaarbeek krijgen de partijen een aantal vierkante meter op door de gemeente geplaatste borden toegewezen. Maar terwijl de kandidaten van de al verkozen partijen al in het straatbeeld prijken, hebben de kleine, niet-verkozen partijen hun affiches nog niet opgehangen.

"De verkozen partijen moesten hun affiches indienen rond eind augustus, en die werden dan meteen geplakt", zegt Jan Busselen van de PVDA. "De anderen moesten eerst hun voorstel indienen. We hebben nu pas gehoord dat er zes vierkante meter ter beschikking is, voor zes partijen. Een vierkante meter per partij dus. En we moeten nu eerst nog het bord gaan bekijken en goedkeuren, dus mogelijk duurt het nog een week voor ook onze affiches er hangen."

Op die manier worden de gevestigde partijen bevoordeeld, vindt hij. "Mensen hebben het idee dat alles al geplakt is, dat dit de definitieve keuze is. Een kleine partij heeft al minder budget. We kunnen dus niet met gelijke wapens strijden."

Naast PVDA zouden onder andere ook de N-VA, de Piratenpartij en de Franstalige partij Egalité pas later met hun affiches mogen starten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?