| Sadik Köksal (midden) naast Bernard Clerfayt en de andere parlementsleden van Défi.

Schaarbeekse meerderheid wil CDH aan boord hijsen

SN
© BRUZZ
14/01/2020

De Schaarbeekse schepen Sadik Köksal (LB/Défi) vertrekt naar het Brussels Parlement, maar de zoektocht naar een opvolger verloopt moeilijk. De Schaarbeekse Lijst van de Burgemeester wil de oppositie van CDH daarom opnemen, in ruil voor het schepenlint.

Bij Défi is de cumul niet toegestaan. Schaarbeeks schepen Sadik Köksal (Défi/LB) werd in mei verkozen als Brussels Parlementslid en verkoos het pluche boven het schepenambt. De zoektocht naar een opvolger voor de schepenpost verliep echter niet gemakkelijk. Köksal combineerde dan maar even de twee mandaten.

Ondertussen begint de tijd te dringen. Binnen de Lijst van de Burgemeester (LB) kon tot nog toe geen opvolger gevonden worden. De LB kijkt daarom naar CDH, zo signaleert RTBF en bevestigt het kabinet van waarnemend burgemeester Jodogne (Défi/LB) aan BRUZZ.

Stevigere meerderheid

De Lijst van de Burgemeester wil CDH integreren, in ruil voor het schepenambt. Dat zou de meerderheid meteen ook comfortabeler maken. Nu hebben de bestuurspartijen 25 van de 47 zetels, na het overlopen van twee LB-raadsleden naar CDH. Door de nieuwe samenwerking zouden dat 30 zetels worden.

“Bernard Clerfayt (Défi) heeft als hoofd van de LB een princiepsakkoord voorgesteld aan de Schaarbeekse CDH. Dat akkoord is getekend, nu moeten we het eens raken over een definitief akkoord,” zegt Marc Weber, kabinetschef van Schaarbeeks burgemeester Cécile Jodogne (Défi/LB).

22 januari

“We hopen dat CDH snel haar akkoord geeft. Als dat het geval is, organiseren we een persconferentie met meer details over de inhoud van de samenwerking,” vervolgt Weber. “Op 22 januari is de volgende gemeenteraad. Idealiter kunnen we tegen dan ook een nieuwe schepen aanstellen.”

Wie er in de running is voor de schepenpost, kan Weber nog niet zeggen. “Het is nu aan CDH om eerst en vooral het samenwerkingsakkoord goed te keuren.”

‘Zelfde golflengte’

Opvallend is dat LB en Ecolo-Groen voor de verkiezingen al een meerderheidsakkoord sloten, zónder CDH. “Ondertussen merken we dat LB en CDH in veel commissies op dezelfde golflengte zitten. Ze voeren ook constructief oppositie, vandaar we CDH willen uitnodigen om deel te nemen aan de LB,” verklaart Weber.

Hij benadrukt nogmaals dat het niet om een extra coalitiepartner gaat, wel om een uitbreiding van de Lijst van de Burgemeester.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Politiek, sadik koksal, Marc Weber, decumul

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni