1808 Sihame Haddioui 3 bewerkt

Schaarbeekse schepen Sihame Haddioui opnieuw aan de slag

CD
© BRUZZ
26/08/2022

Schaarbeeks schepen van Cultuur en Gelijke Kansen Sihame Haddioui (Ecolo) gaat opnieuw aan de slag in het gemeentehuis. Haddioui was een aantal maanden afwezig nadat ze klacht indiende tegen haar collega Michel De Herde (DéFI) wegens seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Sinds maandag is schepen Haddioui, na maanden afwezigheid, opnieuw aan de slag in het gemeentehuis van Schaarbeek. Ze zal opnieuw aan haar dossiers werken vanop haar kabinet, maar weigert voorlopig deel te nemen aan gemeenteraden en colleges.

"Het is heel zwaar geweest en het blijft zwaar, maar ik heb wat tijd voor mezelf kunnen nemen. Mijn kabinet heeft veel werk gedaan zonder mij en daar ben ik heel dankbaar voor, maar nu wil ik opnieuw aan mijn dossiers werken," aldus de schepen.

Haddioui heeft intussen drie maand geleden een klacht ingediend bij het parket voor seksueel grensoverschrijdend gedrag door De Herde. Die had volgens haar tijdens een gemeenteraad in oktober vorig jaar seksuele toespelingen gemaakt en zijn hand tussen haar dijen hebben gelegd. Schepen De Herde heeft de aantijgingen altijd ontkend. Hij zegt dat Haddioui het verhaal verzonnen heeft.

"Het zal moeilijk zijn als we elkaar zullen kruisen, maar ik vind het belangrijk om terug te komen", zegt Haddioui daar nu over.

De schepen had indertijd aan waarnemend burgemeester Cécile Jodogne (Défi), gevraagd om van plek te wisselen, zodat ze niet langer naast De Herde moest zitten. De burgemeester heeft daar toen ook gehoor aangegeven. "Maar dat was het enige wat ze konden doen," zegt Haddioui. "De burgemeester kan De Herde niet op inactief plaatsen."

Intern onderzoek

Momenteel is er een intern onderzoek lopende dat volgende maand afgerond wordt. "De gemeente heeft alles gedaan wat ze kon," besluit Haddioui. "Nu is het aan de Brusselse regering om verdere stappen te zetten en haar verantwoordelijkheid te nemen."

Zo wil Haddioui bijvoorbeeld dat de interne klachtenprocedure en de Gemeentewet worden aangepast. "Op dit moment kan een burgemeester niemand op inactief zetten, terwijl er zes getuigenissen zijn tegen meneer De Herde. Dat is toch niet normaal? Er is totaal geen kader rond grensoverschrijdend gedrag. Daardoor weten slachtoffers vaak niet hoe ze moeten reageren en wordt dergelijk gedrag in stand gehouden."

"Ik zal mijn strijd blijven doorzetten, niet enkel voor mezelf, maar voor alle vrouwen"

Sihame Haddioui, schepen Schaarbeek

1808 Sihame Haddioui 2

Een aanpassing van de Gemeentewet is volgens Haddioui niet enkel voor haar eigen situatie belangrijk. "Dit is geen strijd tegen De Herde. Dit is een strijd tegen grensoverschrijdend gedrag ten opzichte van iedereen, zodat vrouwen niet daardoor uit de politiek stappen. Want dat heeft een impact op de democratie. Ik zal mijn strijd blijven doorzetten, niet enkel voor mezelf, maar voor alle vrouwen."

Bevoegd minister Bernard Clerfayt (Défi) zei in een reactie in La Capitale dat Haddioui voorstellen kan indienen, die hij aan zijn kabinet zal voorleggen om te analyseren. Dat is Haddioui ook van plan om te doen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni