Senaat treft geen sancties tegen Destexhe

Brussels parlementslid en deelstaatsenator Alain Destexhe (MR) blijft in functie ondanks zijn misstappen in Straatsburg.

De Senaat 'neemt akte' van het rapport van de Raad van Europa over MR-Senator Alain Destexhe en zijn rol in het opstellen van positieve rapporten over Azerbeidzjan, maar treft zelf geen sancties.

Het bureau van de Senaat ziet geen link tussen zijn misstappen in Straatsburg en zijn werk als senator. Het verslag van de onderzoekscommissie van de Raad van Europa kwam vrijdag samen op het bureau van de Senaat.

Geen sancties

Die neemt er 'akte van', maar sancties komen er niet, omdat de misstap van Destexhe in Straatsburg niet direct gelinkt is aan zijn functie als senator in Brussel, zegt Ecolo-senatrice Cécile Thibaut. Haar fractie had gevraagd dat de Senaat zou vaststellen dat Destexhe ook de deontologische code van het hogerhuis had geschonden, maar dat gebeurde dus niet.

Alain Destexhe kwam vorig jaar in opspraak nadat bekend was geraakt dat hij en Stef Goris (Open VLD, later LDD) in 2010 een vzw hadden opgericht die tegen betaling positieve rapporten zou hebben geschreven over de verkiezingen in Azerbeidzjan, toen beide nog in de parlementaire vergadering van de Raad van Europa zetelden.

Badge van Destexhe gedeactiveerd

De twee ontkennen dat ze werden omgekocht, maar een onderzoekscommissie van de Raad besloot een tweetal weken geleden toch dat ze de gedragscode voor parlementsleden met de voeten hebben getreden. De beschuldigingen van corruptie werden niet weerhouden.

De rulingcommissie van de Raad besliste alvast om de badge van Alain Destexhe te deactiveren. Dat is de enige sanctie die de Raad zelf kan treffen tegen ex-leden die geen erelid zijn, legde voorzitster en Groen-senator Petra De Sutter uit. Er loopt ook nog een vooronderzoek naar Destexhe in Brussel. De MR-politicus ontkent dat er sprake is van corruptie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?