Oktober 2021: manifestatie tegen seksueel geweld tegen vrouwen. Een barman van café Waff en El Café in Elsene drogeerde en verkrachtte er vrouwen.

Senaat werkt aan aanbevelingen om seksueel geweld na drogeren te voorkomen

© Belga
25/04/2022

De Senaat werkt aan een resolutie met aanbevelingen over het voorkomen van seksueel geweld, gefaciliteerd door de inname van drugs of andere verdovende middelen door het slachtoffer. Een voorstel met 25 concrete aanbevelingen is maandag voor het eerst behandeld.

Seksueel geweld komt in vele vormen voor, maar doorgaans zijn vrouwen het slachtoffer van mannen die ze persoonlijk kennen. Sedert de herfst van vorig jaar haalden verschillende getuigenissen de media van vrouwen die zeiden gedrogeerd te zijn in een café, bar of club en daarna seksueel misbruikt te zijn geweest.

In de Senaat is een voorstel van resolutie neergelegd met 25 aanbevelingen. Die moeten de verschillende beleidsniveaus in ons land helpen zo'n vorm van seksueel geweld te voorkomen. In het Adviescomité voor gelijke kansen voor vrouwen en mannen werd maandag voor het eerst van gedachten gewisseld over de tekst. Verschillende experten kwamen er hun inzichten meegeven. Het ging onder anderen om Ntumba Matunga van de Franstalige Union féministe inclusive autogérée (UFIA), twee medewerkers van het Gentse meldpunt Meldet.org en Céline Van Vaerenbergh van het Zorgcentrum na Seksueel Geweld, dat verbonden is aan het Brusselse Sint-Pietersziekenhuis.

Vorming politie

Verschillende experten pleitten ervoor politieagenten beter te vormen, zodat slachtoffers niet langer schrik moeten hebben om zich naar het politiekantoor te begeven. Ze willen ook meer middelen voor Justitie. Veel slachtoffers hebben namelijk hun vertrouwen in het gerecht verloren wegens het grote aantal geseponeerde dossiers of dossiers die niet tot een vervolgingstelling hebben geleid, luidde het.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni