Sint-Gillis in cijfers

Sint-Gillis is de derde armste gemeente van Brussel, maar levert desondanks inspanningen om de schuldenlast onder controle te houden.

Ter vergelijking: waar Sint-Joost-ten-Node 2.234 euro schulden per inwoner heeft, is dat in Sint-Gillis maar 683 euro. Toch geeft Sint-Gillis veel geld uit voor het OCMW: 304 euro per inwoner per jaar. Alleen Brussel en Sint-Joost geven nog meer uit. Nochtans behoort Sint-Gillis samen met Sint-Pieters-Woluwe, Ukkel en Elsene tot de gemeenten met de laagste procentuele stijging leefloners tussen 2005 en 2010: 8,9 procent; voor heel Brussel is de toename gemiddeld 31,5 procent. Een sociale politiek voeren is echter méér dan leefloners uitkeren.

De opcentiemen op de personenbelasting brachten 130 euro per inwoner op in 2006; in 2010 was dat 167 euro. Dat is een gemiddelde jaarlijkse stijging van 7,32 euro. Alleen Etterbeek deed beter. Maar die 167 euro is nog altijd een stuk lager dan het gewestelijk gemiddelde van 194. 'Trendy' is nog altijd niet hetzelfde als hoge inkomsten uit belastingen, al is er vooruitgang.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?