Sint-Jans-Molenbeek in cijfers

Christophe Degreef, Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
04/10/2012
Wie niet vies is van een vleugje speculatie, richt zijn pijlen op het noorden of het centrum van de stad. In het noorden bieden Ganshoren, Anderlecht en ook Sint-Jans-Molenbeek aantrekkelijke prijzen van 1.800 à 2.800 euro per vierkante meter voor een appartement. Dat is het advies van Stéphane Renard in het septembernummer van Netto, de vastgoedgids van De Tijd.

De Brusselse gemeenten hebben gemiddeld 1.090 euro schulden per inwoner. Sint-Joost-ten-Node, de armste gemeente, torst de grootste schuldenlast; Molenbeek, ook een arme gemeente, doet het stukken beter. De schuld per inwoner bedroeg er in 2010 'maar' 816 euro.

Het aantal leefloners stijgt de jongste jaren gestaag: in 2010 telde de gemeente van burgemeester Philippe Moureaux (PS) 3.870 leefloners, dat zijn er 33 procent meer dan vijf jaar eerder. In Molenbeek heeft 4,39 procent van de inwoners recht op een leefloon - alleen in Sint-Joost zijn dat er proportioneel nog meer. Om de sociale politiek te bekostigen gaat er jaarlijks 240 euro per inwoner naar het OCMW. In 2006 was dat nog 191 euro. De toename in Molenbeek was echter veel lager dan in Vorst en Brussel, waar de stijging in vier jaar tijd (2006-2010) 30 procent bedroeg. Dat was niet alleen een gevolg van een stijging van het aantal leefloners, maar ook van investeringen in sociale voorzieningen, zoals rusthuizen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni