Sint-Joost belooft 'goedkoopste administratieve documenten van het land'

KH
© BRUZZ
01/11/2016

De gemeente Sint-Joost kondigt aan dat ze een reeks administratieve documenten zoals een geboorteakte of gezinssamenstelling voortaan gratis verstrekt. Notoir dure documenten zoals een paspoort worden een pak goedkoper. Burgemeester Emir Kir (PS) postte een filmpje waarin hij de maatregelen zelf toelicht.

"De gemeente wou zich een daad van solidariteit stellen met de bevolking", legt Emir Kir uit in een filmpje waarin hij poseert aan de gemeenteloketten. "Houd u goed vast: alle documenten die hier worden afgeleverd door de dienst bevolking of burgerlijke stand zullen gratis zijn. We hebben het dan over verblijfscertificaat, gezinssamenstelling, een uittreksel uit de geboorteakte,...."

Bij een aantal andere documenten schrapt de gemeente het aandeel dat zij zelf aanrekende. Het gaat dan over rijbewijzen, identiteitskaarten en paspoorten. De pure productiekost en het federale aandeel zijn wel nog voor rekening van de burger.

Paspoort voor 65 euro
De prijs van een paspoort zakt zo van 95 euro naar 65 euro. Die van een rijbewijs daalt van 27 naar 20 euro. Bij andere documenten zoals een identiteitskaart is de daling eerder symbolisch (van 17 euro naar 15,40 euro).

De maatregel gaat in vanaf 1 januari 2017 en zal de gemeente circa 130.000 euro kosten. Dat wil de gemeente financieren door de eigen inkomsten op te krikken. Dat lukte met name door de taksen op hotelkamers en kantoren - beiden goed vertegenwoordigd in Sint-Joost - te verhogen.

De burgemeester, van wie verwacht wordt dat hij in 2018 kandidaat is om zichzelf op te volgen, kondigt verder aan dat de gemeente 120.000 euro investeert in de uitbouw van elektronische loketten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni