Sint-Joost: schepen in opspraak wegens belangenvermenging

Onderzoek van gemeenteraadsleden Frederic Roekens (Groen), Ahmed Moussine (Ecolo) en Thierry Balsat (Gemeentebelangen) wijst op belangenvermening tussen de eigenaar van kledingketen Dod en schepen Mohamed Azzouzi (PS). De oppositie vraagt dat de gemeente werk maakt van een deontologische code.

Voor hij schepen werd, heeft Azzouzi als architect gewerkt voor Dod en in die hoedanigheid heeft hij mee een vergunning aangevraagd bij de gemeente. Dat blijkt uit documenten opgediept door de oppositieleden en overgemaakt aan BRUZZ. Daarnaast blijkt uit getuigenissen van ex-werknemers, dat de schepen tot aan de sluiting van de Dod-winkels op de Leuvensesteenweg een korting genoot van 30 procent op alle artikelen.

“Hier is duidelijk sprake van belangenvermenging want Azzouzi is als schepen van Stedenbouw verantwoordelijk voor het toezicht op de vergunningen die Dod heeft aangevraagd”, klinkt het bij Roekens en co. “Bij sommige vergunningen zijn voorwaarden opgelegd, maar de gemeente heeft daar nooit op gecontroleerd.”

De meerderheid kan zich maandagavond op de gemeenteraad alvast aan enkele interpellaties verwachten. “Wij vragen een deontologische code die duidelijk maakt dat het niet kan dat een schepen dergelijke cadeaus ontvangt”, zegt Roekens. "Daarnaast moet de gemeente de naleving van de vergunningsvoorwaarden controleren."

Schadeclaim
De oppositieleden betwisten ook de motivatie achter de schadeclaim ten belope van 16 miljoen euro die Dod-oprichter Marc Kissous heeft gericht aan de gemeente, het Gewest en de nutsbedrijven. “Kissous stelt dat het faillissment van zijn winkelketen te wijten is aan de aanslepende werkzaamheden en veranderende verkeerssituaties op de Leuvensesteenweg, maar uit de cijfers blijkt dat nagenoeg al zijn winkels, ook buiten Brussel, het slecht deden”, klinkt het.

“Meest schandalig is nog dat Kissous geen geld heeft om het gedupeerde personeel uit te betalen, terwijl hij alle eigendommen van Dod uit het bedrijf heeft gehaald voor het failllissement”, zegt Thierry Balsat van Gemeentebelangen. “Het is aan het gerecht en de fiscus om de zaak verder uit te pluizen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?