Sint-Lazaruswijk vreest verdere verloedering

© brusselnieuws.be
09/11/2009
In de Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Node vrezen de bewoners van de Sint-Lazaruswijk dat het geplande vertrek van de federale politie uit de wijk ervoor zal zorgen dat de buurt helemaal in verval zal geraken. Dat zeggen Groen! en Ecolo. Samen trekken ze aan de alarmbel en vragen ze de gemeente om maatregelen te nemen.

Binnenkort verlaat de federale politie de ex-IBM toren om in te trekken in de ex-Proximustoren in de Vooruitgangsstraat. Volgens Groen! en Ecolo vrezen de bewoners van de Sint-Lazaruswijk dat hun buurt daardoor nog meer zal verloederen en onveilig zal worden en kampt de buurt al met een waterval aan problemen.

De Sint-Lazaruswijk staat vooral bekend als de Brusselse gedoogzone voor prostitutie. Dat brengt met zich mee dat er een druk carrouselverkeer is, dat de netheid er te wensen overlaat en dat sommige prostituees voor aanstootgevend gedrag zorgen. Volgens de Brusselse groenen wordt de wijk door een gebrek aan controle ook het speelterrein van kleine criminelen die drugs dealen, inbreken in woningen en wagens en overvallen plegen. De levenskwaliteit van de Sint-Lazaruswijk leidt daaronder, zo luidt het.

De groenen verwijten de gemeente Sint-Joost dat het niet investeert in de Sint-Lazaruswijk. Ondanks twee wijkcontracten is er in de buurt geen enkel project gerealiseerd. Het commerciële project 'Men's street' onder de nabijgelegen Brabantbrug komt niet van de grond en heeft te kampen met vandalisme. Van het beloofde mobiliteitsplan om sluipverkeer en de verkeerscarrousel rond de druk bezochte prostitutiestraten is nog niks in huis gekomen.

Maatregelen
Groen! en Ecolo vragen dat de gemeente een toekomstvisie voor de Sint-Lazaruswijk ontwikkelt en een evenwicht zoekt tussen de woon-, werk- en handelsfunctie en de aanwezigheid van prostitutie. Zo willen ze dat er een integraal prostitutiebeleid wordt uitgewerkt en dat de gemeente een prostitutie-ambtenaar aanstelt. Die kan de situatie op de voet volgen en de verschillende actoren rond de tafel brengen. Ook met de gemeente Schaarbeek en de stad Brussel moet beter worden samengewerkt.

De groenen willen ook duidelijkheid over het beloofde mobiliteitsplan en eisen meer controle op stedenbouwkundige, veiligheids- en hygiënische normen. Tot slot moet de lokale politie na het vertrek van hun federale collega's aanwezig blijven in de wijk. Een locatie voor een nieuw wijkcommissariaat dringt zich op.

De Sint-Lazaruswijk in Sint-Joost-ten-Node situeert zich tussen de gemeentegrens met Schaarbeek, de Koningsstraat, de Kruidtuin, het Sint-Lazarusplein en het aanpalende Noordstation.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni