'Sluiting Legermuseum donderdag is gevolg van N-VA-strategie'

© Andos_Pics

Het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis zal donderdag 12 januari uitzonderlijk gesloten blijven wegens een gebrek aan suppoosten. Dat schreef BRUZZ gisteren al. Brussels schepen Philippe Close (PS) vraagt zich nu af of de sluiting voortvloeit uit 'de wil van de N-VA om de inspanningen van Brussel te saboteren'.

"We hebben voor donderdag gekozen omdat er die dag geen reservaties of begeleide bezoeken voorzien zijn", zo legt communicatieverantwoordelijke Marie-Hélène Billwatsch van het museum in het Brusselse Jubelpark uit.

Volgens Billwatsch ontsnapt ook het museum niet aan de budgettaire beperkingen die Defensie zijn opgelegd. Langdurig zieken en medewerkers die op pensioen gaan worden niet meer vervangen.

'Om inspanningen van Brussel te saboteren'
PS-fractieleider in het Brussels parlement en Brussels schepen van Toerisme Philippe Close vraagt zich intussen luidop af of de sluiting niet voortvloeit uit "de wil van de N-VA en staatssecretaris Elke Sleurs om er alles aan te doen om de inspanningen van Brussel te saboteren" nu de hoofdstad na de aanslagen zich opnieuw als toeristische trekpleister wil profileren.

Close ontwaart een "opzettelijke strategie" die erin bestaat om nationale instellingen "beetje bij beetje droog te leggen om de ontmanteling en verhuis van bepaalde collecties naar Vlaanderen makkelijker te maken".

Sleurs niet bevoegd voor legermuseum
In een reactie wijst het kabinet van Sleurs, verantwoordelijk voor wetenschapsbeleid, erop dat de staatssecretaris helemaal niet bevoegd is voor het Legermuseum. Het Legermuseum, een federale wetenschappelijke instelling afhankelijk van het ministerie van Defensie, zit al jaren in zwaar weer.

Er bestaat onzekerheid over zijn toekomst, de vakbonden laken de werkomstandigheden en in het verleden moest het kabinet van Defensie al een inspecteur naar het museum sturen om het beheer van dienstwagens en het gebruik van kredietkaarten onder de loep te nemen.

War Heritage Institute
Het Legermuseum moet vanaf april opgaan in een nieuw transversale instelling die verantwoordelijk wordt voor het beheer van het militaire patrimonium, het 'War Heritage Institute'.

Ook het Instituut voor Veteranen, het Nationaal Gedenkteken van het Fort van Breendonk, de Historische Pool van Defensie en de Dodengang in Diksmuide zullen er deel van uitmaken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?