Smet pleit voor Engels als tweede taal (update)

© brusselnieuws.be
26/09/2010
Vlaams onderwijsminister Pascal Smet (SP.A) pleit ervoor om overal in de EU - ook in Vlaanderen dus - het Engels in te voeren als tweede taal. Onder meer Brussels minister Jean-Luc Vanraes (Open VLD) en enkele CD&V-parlementsleden plaatsen vraagtekens bij het idee.

Smet brengt zijn pleidooi naar aanleiding van de Europese dag van de Talen vandaag.

Ook in het Vlaamse onderwijs zou het Engels voor Smet veel prominenter mogen worden. De minister denkt aan een lagere school waar naast Frans ook Engels wordt gegeven. In het secundair zou het Engels daarna belangrijker moeten worden dan het Frans.

"Als we het Europese project echt willen laten slagen dan moeten we ook de taalbarrières slopen," zegt Smet. "Als je geen gemeenschappelijke taal hebt, begrijp je elkaars verhalen niet. En kan je vooral geen gemeenschappelijk verhaal schrijven."

Christian Laporte van La Libre Belgique vreest een storm van kritiek op de ballon van Smet. "Zo'n signaal geven, vandaag in deze woelige tijden, dat zal heel slecht worden geïnterpreteerd. "Het is een beetje verwonderlijk van een socialist", zegt Laporte.

Open VLD noemt het idee dan weer voorbijgestreefd. "Door de discussie te verengen tot de vraag welke taal de tweede en derde taal is, voert Smet een achterhaalde symbolenstrijd", klinkt het bij de Vlaamse liberalen bij monde van Sven Gatz, Ann Brusseel en Marleen Vanderpoorten.

"In plaats van te gaan voor onderwijsinnovatie kiest hij voor een aanpak uit het verleden. Denkt Smet nu echt dat het gaat om het opstellen van ranglijstjes van talen?" De Open VLD'ers vragen vooral meer talenonderwijs.

Ook Brussels minister Jean-Luc Vanraes, in de VGC bevoegd voor onderwijs plaatst vraagtekens bij het idee. "De bedrijfleiders die ik ontmoet zeggen dat ze met moeite jonge Vlamingen vinden die genoeg Frans kennen. Voor de toekomst en jobs in Brussel is de kennis van het Frans toch iets onontbeerlijks."

CD&V-parlementsleden Paul Delva en Bianca Debaets vinden bovendien dat het Frans ook los van de arbeidsmarkt een belangrijke plaats inneemt: " Het vergemakkelijkt de communicatie én het harmonieus samenleven met onze Franstalige landgenoten. Laat het onderwijs dus maar prioritair inzetten op het Frans. Ons land bevindt zich op het unieke kruispunt van Germaanse en Romaanse talen. En onze hoofdstad is niet alleen de hoofdstad van Europa, maar ook de wereldhoofdstad van de talen!"

In een communiqué geeft Smet aan dat hij wel degelijk voor méér talenonderwijs is. Hij betreurt ook dat zijn idee - dat gelanceerd werd in het weekend dat ex-SP.A-voorzitter Steve Stevaert voor een Vlaamsere instelling bij de socialisten pleit - tot een communautaire bijgedachten leidt. "Engels is de komende decennia nog steeds de wereldtaal, politiek en economisch. Dat is geen communautaire stelling, dat is harde realiteit."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni