SP.A over onderwijshervorming: 'Werf gesaboteerd'

© Joris VandenbrouckeTwitter

Oppositiepartij SP.A is niet te spreken over het onvermogen van het kernkabinet van de Vlaamse regering om tot een akkoord te komen over de hervorming van het secundair onderwijs. "Ik heb de indruk dat de werf niet alleen met vertragingen kampt, maar gesaboteerd wordt", vindt Vlaams fractieleider Joris Vandenbroucke (SP.A).

De Vlaamse regering heeft de onderwijshervorming vanaf het begin van de legislatuur als één van de grote werkpunten naar voor geschoven. SP.A roept de minister-president dan ook op om politieke moed te tonen en een akkoord te bereiken."Als de hervorming niet kan ingaan op 1 januari 2018, dan zal er geen hervorming meer komen in deze regeerperiode. Zoveel is duidelijk. Stuurt de N-VA hierop aan?", vraagt Vandenbroucke zich af.  

"Alles bij het oude laten is geen optie", vindt hij. "In een regio waar het talent van onze jongeren onze enige echte grondstof is, moeten we kunnen verzekeren dat die talenten alle kansen krijgen. Daarvoor is die onderwijshervorming broodnodig." 

Groeiende ongelijkheid  
Groeiende ongelijkheid in het onderwijssysteem heeft namelijk een groot effect op de toekomstkansen van jongeren. Uit recent PISA-onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat de kloof tussen sterke en zwakke leerlingen steeds groter wordt. En dat is in een duale stad als Brussel zeker het geval. Bovendien heeft ook de afkomst nog steeds een sterke invloed op schoolprestaties. 

"Het valt op dat de meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open VLD elkaar wel snel vinden als er bespaard moet worden in het onderwijs. Met één pennentrek werd bij de opmaak van de begroting van 2017 beslist om de werkingsmiddelen van de secundaire scholen voor drie jaar te bevriezen", stelt Vandenbroucke vast. "Het zegt iets over de prioriteiten van deze regering als het op onderwijs aankomt. Die liggen duidelijk niet bij het verzekeren van een goede toekomst van onze jongeren.”  

Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?