SP.A Vorst wil Nederlandstalige gemeentecrèche

Binnenkort krijgt de gemeente Vorst er twee, misschien drie crèches bij. Een ervan moet een Nederlandstalige worden, vindt SP.A-raadslid Jutta Buyse.

Vorst heeft al vijf gemeentelijke crèches, maar geen daarvan is Nederlandstalig. De opvangmogelijkheden voor Nederlandstaligen zijn daardoor schaars en niet voor iedereen betaalbaar, zegt Buyse. "Er zijn leuke crèches en goede onthaalouders, maar het probleem is dat die niet allemaal prijzen hanteren die inkomensafhankelijk zijn. Je moet al snel meer dan 350 euro per maand neertellen. Voor minder kapitaalkrachtige ouders is dat onbetaalbaar."

Met de wijkcontracten Sint-Denijs en Sint-Antoon zouden er twee crèches bijkomen. Ook in het Huisvestingsplan staat een nieuwe crèche ingeschreven. Dat er een crèche komt in de Stationsstraat, op de benedenverdieping van het Tewerkstellingshuis in de Sint-Denijswijk, staat al vast. De twee andere locaties, in de De Fierlant- en de Drukkerijstraat, moeten nog aan een openbaar onderzoek worden onderworpen en goedgekeurd door gemeenteraad én Gewest.

Schepen Ahmed Ouartassi (PS), bevoegd voor Kinderdagverblijven, staat niet weigerachtig tegenover Buyses idee, maar denkt toch eerder aan een gemengde crèche. Zijn partijgenoot Grégor Chapelle, bevoegd voor de uitvoering van de twee wijkcontracten, vindt het dan weer te vroeg om over taal te spreken: "Laten we er eerst voor zorgen dat de infrastructuur er staat."

Buyse wil hoedanook garanties dat er genoeg plaats is voor Nederlandstaligen. "We moeten vóór de bouw beslissen voor welke taalgemeenschap de infrastructuur bestemd zal zijn," zegt ze. Kind & Gezin en zijn Franstalige tegenhanger ONE hanteren namelijk andere bouwtechnische normen. Een troef, vindt Buyse, is dat de 'Vlaamse normen' minder streng zijn. "Dat klopt," zegt Ouartassi, "maar we streven toch in de eerste plaats naar kwaliteit en niet naar kwantiteit. Bovendien is het te vroeg om subsidies, waar dan ook, aan te vragen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?