Sinds de splitsing van BHV is het zo goed als onmogelijk om vanuit Brussel een Vlaamse Kamerzetel te veroveren.

De splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde halveerde het aantal stemmen voor Franstalige partijen in Vlaams-Brabant. Dat schrijft De Standaard woensdag.

Dat het aantal stemmen voor de Franstalige partijen een duik zou nemen, na de splitsing van BHV, lag voor de hand. Sinds 2014 kunnen alleen Franstaligen in de faciliteitengemeenten in de Rand nog voor de kopstukken op de Brusselse lijsten stemmen. Voor de splitsing van BHV konden mensen in heel Halle-Vilvoorde stemmen op Franstalige lijsten uit Brussel.

Een Vives-studie brengt de evolutie van de stemmen nu gedetailleerd in kaart.

Een een-op-eenvergelijking met de verkiezingen van 2010 is moeilijk, omdat de grenzen van de kieskringen niet precies overeenkomen. Maar in het arrondissement Halle-Vilvoorde althans stemde in 2010 21,2 procent voor een Franstalige lijst. In 2014 was dat nog maar 9,2 procent.

MR

In de hele Rand rond Brussel stemde bij de federale verkiezingen van 2014 14,5 procent op een Franstalige lijst. In de faciliteitengemeenten, waar men dus op de Brusselse kopstukken kan stemmen, piekt dat naar 62,4 procent. De MR steekt daar met kop en schouders boven de andere partijen uit.

Omgekeerd is het sinds de splitsing van BHV zo goed als onmogelijk om vanuit Brussel een Vlaamse Kamerzetel te veroveren, klinkt het. Sinds 2014 zijn alle Brusselse Kamerleden Franstalig.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Splitsing Brussel-Halle-Vilvoorde, bhv

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni