Stad betaalt 400.000 euro voor onzichtbare buurtweg Parking C

Op de Brusselse gemeenteraad is maandag de overeenkomst tussen de Stad Brussel en de gemeente Grimbergen goedgekeurd, waarbij de buurtweg die over Parking C loopt voor 557.400 euro wordt verworven. De Stad Brussel betaalt twee derde van dat bedrag, ofwel 400.000 euro. Op woensdag oordeelt een vrederechter in Grimbergen of de weg al dan niet nog officieel bestaat. Zo ja, dan wordt de verkoop nietig verklaard. 

 

 

"Grimbergen werd nooit vergoed voor de weg en dus werd het statuut van de eigendom in twijfel getrokken", verklaart de eerste schepen, Alain Courtois (MR). "Daarop zijn we overgegaan tot een dadingsovereenkomst en een eenmalige vergoeding van 557.400 euro. De Stad Brussel en de erfpachthouder (Ghelamco, nvdr) hebben een regeling getroffen waarbij de erfpachthouder 157.931 euro betaalt. De Stad Brussel betaalt het resterende bedrag."

Over het bestaan van de buurtweg bestaat veel verwarring. Volgens de Stad Brussel ligt hij begraven onder parking C en wordt hij al meer dan 30 jaar niet meer gebruikt, maar de buurtweg is wel opgenomen in de atlas der buurtwegen en bestaat daar nog altijd. Op woensdag moet een vrederechter in Grimbergen oordelen of de weg al dan niet nog officieel bestaat. Zo ja, dan wordt de verkoop van de buurtweg nietig verklaard.

Volgens Philippe Fierens, buurtbewoner en tegenstander van het geplande Eurostadion op dezelfde site, wordt de weg nog gebruikt. "Ik heb er bijvoorbeeld mijn dochter op leren fietsen. Ook andere mensen gebruiken de weg nog regelmatig. Het argument van projectontwikkelaar Ghelamco als zou de weg al dertig jaar niet gebruikt worden, een voorwaarde voor administratieve schrapping, gaat niet op."

De Brusselse oppositie was niet blij dat er zo'n bedrag wordt betaald voor een buurtweg die volgens hen niet bestaat. "We aanvaarden niet dat je als MR zegt dat het stadion de Brusselaars niets zal kosten, terwijl ze maar blijven betalen. U profiteert van de euforie om slechte beslissingen door te voeren", zegt gemeenteraadslid Hamza Fassi-Fihri (CDH).

De buurtweg loopt op deze interactieve kaart:

Eurostadion

Het grootste voetbalstadion van het land, de grootste ondergrondse parking van Europa: superlatieven genoeg in de plannen voor een nationaal voetbalstadion op de site van Parking C. Maar wordt het stadion ooit gebouwd? Je leest er alles over in ons dossier.     
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?