State of the Arts: kunstensector vormt front tegen besparingen

Eric Vancoppenolle
© brusselnieuws.be
19/02/2015

Het Brusselse kunstplatform State of the Arts (Sota) organiseert op 22 februari in de Munt een symposium over … de staat van de kunsten. Aanleiding zijn de besparingen in de cultuursector, die ook de individuele kunstenaars treffen.

Het open kunstenaarsplatform State of The Arts is ontstaan in het spoor van het gelijknamige symposium in de Beursschouwburg in november 2013. “Toen voelden we de bui al hangen”, zegt kunstenares Gosie Vervloessem aan brusselnieuws.be. "De besparingen op cultuur in Nederland en Groot-Brittannië waren een teken aan de wand."

"Na de verkiezingen is onze vrees uitgekomen", vervolgt Vervloessem. "De besparingen in de kunstensector door de federale én de Vlaamse regering treffen de kunstenaars hard."

"Bovendien dreigen ze de sector te verdelen: er dreigt verdeeldheid tussen de grote en de kleine instellingen, tussen de instellingen die niet en zij die wel moeten besparen, en tussen de kunstenaars onderling. Dat moeten we absoluut vermijden. Vandaar de noodzaak om de koppen bij elkaar te steken op het symposium."

Het platform Sota eist onder meer dat de diversiteit van de kunstensector bewaard blijft. Een gezond cultureel ecosysteem bereikt men door een gezonde subsidiëring. "Die overheidssubsidiëring is voor ons primordiaal. Het kan niet niet dat crowd funding of het systeem van de tax shelter in de filmsector de boventoon voeren."

'Bruggen bouwen'
"We gaan zondag ons werkdocument aan het brede kunstenveld voorleggen. Onder meer het Kaaitheater, de Beursschouwburg, Etablissement d’en Face, de Monty uit Antwerpen en het STUK uit Leuven hebben al hun aanwezigheid bevestigd", aldus Vervloessem.

"Onze bedoeling is om bruggen te bouwen tussen individuele kunstenaars en de instellingen. Wanneer een instelling minder subsidies krijgt, heeft dat ook een impact op een individuele acteur, die minder kansen krijgt. De meesten onder ons komen rond dankzij het artiestenstatuut."

Het open kunstenplatform komt elke eerste maandag van de maand bijeen in het kunstencentrum Wolke nabij de KVS. Tot het Sota-platform behoren vooral performancekunstenaars, maar ook kunstenaars actief in dans en theater en in mindere mate in de beeldende kunsten. De meesten werken in kunstenwerkplaatsen.Vervloessem is zelf performancekunstenares.

Timing niet toevallig
De timing van het symposium is niet toevallig. In april stelt Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) zijn beleidsplan voor. State of the Arts bezorgde minister Gatz in november al een Alternatieve nota Cultuur (2014-2019). Daarin is er geen plaats voor besparingen, voor vermarkting, wel voor een openbare cultuursector waarin kunstenaars en cultuurliefhebbers centraal staan.

De Koninklijke Munstschouwburg stelt voor het symposium gratis zijn ateliers ter beschikking, uit solidariteit met de kunstenaars.

State of the Arts, zondag 22 februari van 11 tot 16 uur in de ateliers van de Munt, Wolvengracht 39, 1000 Brussel. Iedereen is welkom.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni