Stefan Ector (Open VLD, ex-Volksunie) kiest voor Maingain

Gemeenteraadslid Stefan Ector (Open VLD) gaat de meerderheid van burgemeester en FDF-voorzitter Maingain steunen. Een opmerkelijke demarche. Ector begon zijn carrière bij de Volksunie.

Gemeenteraadslid Stefan Ector (Open VLD) gaat de meerderheid van burgemeester en FDF-voorzitter Maingain steunen. Een opmerkelijke demarche. Ector begon zijn carrière bij de Volksunie.

Het was al een tijd duidelijk dat Ector zich niet langer thuis voelde bij CAP, de lijst van Danielle Caron. Hij schurkte steeds meer aan bij de meerderheid van FDF/PRL.

'Intelligent en respectvol man'
Maandag heeft hij in de gemeenteraad zijn overstap officieel bekendgemaakt. In La Dernière Heure had hij zijn licht al laten schijnen over zijn politieke toekomst. Over Maingain zegt hij onder meer: "Ik ben het vaak eens met zijn gemeentelijke standpunten. Hij is een intelligent en respectvol man." En ook voor de federale standpunten van Maingain kan hij begrip opbrengen. "Het Brussels Gewest is een miskleun, een onhoudbaar institutioneel keurslijf," waarop hij pleit voor de uitbreiding van Brussel tot de hele provincie Brabant.

Deze stap is een nieuwe wending in Ectors politieke carrière. Hij begon bij de Volksunie, waar hij het tot politiek directeur schopte. In 1992 stapte hij over naar de verruimde liberale partij Open VLD. Hij behoorde tot de entourage van Guy Verhofstadt. In 1999 kon hij bij Brussels minister Annemie Neyts aan de slag als kabinetschef. Later werkte hij bij minister Guy Vanhengel. Die samenwerking werd in 2006 onverwachts beëindigd.

Kabbelen
Sindsdien kabbelt zijn politieke carrière. Hij kon geen Vlaams schepen worden in 2006, en nam nadien ook niet meer deel aan de verkiezingen voor Open VLD, gewestelijk noch federaal. Nu stapt hij dus over naar de meerderheid van FDF-burgemeester Olivier Maingain.

Open VLD zit ongetwijfeld verveeld met de vrijage van een van zijn mandatarissen met de rabiaat francofone Maingain. Anderzijds kan Open VLD niet alle bruggen met MR (PRL/FDF) opblazen, met het oog op de komende gemeenteraadsverkiezingen. Open VLD Brussel had bij het sluiten van de krant nog niet gereageerd.

Wie wel wil reageren, is gemeenteraadslid Georges De Smul (CAP-CD&V). "Ector verkoopt zijn ziel voor een postje. Ik zal het FDF er blijvend aan herinneren dat ze iemand van de Volksunie binnenhalen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?