Montage Sven Gatz en Chloë Van Hoegaerden_(c)_Belgaimage-Jong VLD Brussel-Montage BRUZZ

| Montage Sven Gatz en Chloë Van Hoegaerden.

Sven Gatz en Chloë Van Hoegaerden trekken Brusselse Open VLD-lijsten bij verkiezingen 2024

JB
11/10/2023
Updated: 11/10/2023 13.12u

Sven Gatz trekt bij de verkiezingen van 2024 de Open VLD-lijst voor het Brussels parlement, Chloë Van Hoegaerden de Brusselse lijst voor het Vlaams parlement. Dat maakte de partij vanochtend bekend.

Dat Brussels minister van Financiën Sven Gatz de lijst voor het Brussels parlement trekt, is geen verrassing. Gatz lijkt de gedoodverfde kandidaat om opnieuw een ministerpost te veroveren mocht Open VLD na de verkiezingen opnieuw deel uitmaken van de Brusselse regering.

Open VLD trekt naar de Brusselse kiezer met drie centrale thema's, aldus Gatz: onderwijs, huisvesting en economie. "We zijn een echte onderwijspartij geworden in Brussel. Sommigen zeggen dat we niet met zoveel zijn in het Nederlandstalig onderwijs, maar als je de Nederlandstaligen hier optelt, spelen we in onderwijstermen mee met een stad als Gent. Het aantal jongeren dat hier stappen zet om te klimmen op de ladder van de sociale mobiliteit, is dus zeker niet gering."

'Oude krijger'

"Verder kampen we nog steeds met een huizenmarkt onder druk", vervolgt de Brusselse minister. "We willen de middenklasse in Brussel houden, daarom is bijvoorbeeld de verlaging van de registratierechten een goede maatregel geweest."

Ook economie blijft uiteraard een speerpunt van Open VLD. "Brussel blijft de start-up-stad van het land, een op de drie ondernemingen wordt hier geboren. Voor die start-ups willen een positief klimaat blijven creëren."

Aan de zijde van Gatz zullen de Vlaamse liberalen jonge gezichten lanceren bij de verkiezingen van juni 2024. "Ik begin stilaan een oude krijger te worden", aldus Gatz nog tijdens de persconferentie in het hoofdkwartier van Open VLD. "Maar in de politieke toekomst die ik nog heb, denk ik dat de vernieuwing en verjonging van de Brusselse Open VLD centraal zal staan. Daar zijn we intern al even mee bezig. Er zullen overigens verschillende jonge mensen op verkiesbare plaatsen staan."

Van Hoegaerden

Enter Chloë Van Hoegaerden, momenteel covoorzitter van Jong VLD Brussel en raadgever op het kabinet van Vlaams minister Bart Somers. Van Hoegaerden zal de rol van Brusselse lijsttrekker voor het Vlaams parlement op zich nemen en moet hét gezicht van de Open VLD-vernieuwing in de hoofdstad worden, liet voorzitter Tom Ongena zich ontvallen.

"Ik hoop om als Vlaming die in Brussel is komen wonen enkele belangrijke thema's op de kaart te kunnen zetten in het Vlaams parlement", aldus Van Hoegaerden. "Het gaat dan over bijvoorbeeld kinderopvang, onderwijs, betaalbaar wonen en veiligheid."

Lees verder onder de foto.

gatz ongena van hoegaerden

| Brussels Open VLD-lijsttrekker voor het Brussels parlement Sven Gatz, Open VLD-voorzitter Tom Ongena, en Brussels Open VLD-lijsttrekker voor het Vlaams parlement Chloë Van Hoegaerden.

Alliantie Open VLD en MR?

Over hoe de Open VLD-lijst voor de Kamer er tot slot zal uitzien, is nog niets beslist. Dat staatssecretaris voor Begroting Alexia Bertrand daarop een prominente rol zou krijgen, lijkt vanzelfsprekend. Maar het is tegelijkertijd geen geheim dat een alliantie tussen Open VLD en MR voor de Kamerverkiezingen in de steigers staat.

“Er lopen inderdaad gesprekken”, zei Gatz daarover. Nieuws over een eventuele gemeenschappelijke liberale Brusselse lijst voor de Kamer, zou dan ook niet al te lang meer op zich moeten laten wachten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni