Te hoge restauratiekosten voor notariswoning

De leegstaande notariswoning aan de Waversesteenweg 508 is nog altijd niet gerestaureerd. Gemeenteraadslid Rik Baeten (SP.A) vraagt zich af wat de gemeente nu eigenlijk met het gebouw wil.

"In november 2007 heb ik hierover al eens geïnterpelleerd tijdens de gemeenteraad," vertelt Baeten. "Toen vertelde de burgemeester dat het schepencollege een schatting van de restauratiekosten had laten uitvoeren, en dat er een ontmoeting met de dienst Monumenten en Landschappen op til was. Ook vertelde hij dat er al een restaurateur aangezocht was, zonder succes evenwel, en dat het gebouw eventueel een horeca- of publieke functie zou krijgen. We zijn al meer dan een jaar verder en er is nog altijd niets gebeurd."

Waterinsijpeling

De woning van notaris François-Louis Hap, bij het gelijknamige parkje, is een gebouw met art-nouveautoetsen. Begin jaren 1990 werd het gebouw eigendom van de gemeente, en sinds 1995 is het een beschermd monument. Het huis heeft op dit moment te lijden onder waterinsijpeling, waardoor het er vochtig en verloederd is. Niet ideaal voor een beschermd gebouw. "Ik wil dan ook weten of er nu al mogelijke kopers gevonden zijn, en of er al een bestemming vastligt," zegt Baeten. "De restauratie wordt geschat op meer dan twee miljoen euro. Komt het Gewest tussenbeide, en zo ja, hoeveel moet de gemeente dan bijleggen?"

Architectenbureau
Burgemeester Vincent De Wolf (MR) spreekt van een gewestelijke bijdrage van tachtig procent. De gemeente zou dan nog ongeveer 700.000 euro moeten bijleggen. Dat is te veel voor De Wolf.
"We hebben al contact opgenomen met een architectenbureau dat de restauratie op zich zou willen nemen. Het huis in kwestie heeft echter een gekleurde gevel, wat de restauratie kan bemoeilijken."
De Wolf had het voorts over mogelijke kopers die een deel van de kosten op zich zouden nemen. Meer wil hij voorlopig niet kwijt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?