Tegenkandidaat van Draguet woedend op Magnette

© brusselnieuws.be
21/03/2012
Constantin Chariot is niet te spreken over de stopzetting door minister Paul Magnette (PS) van de benoemingsprocedure voor de functie van directeur van het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis (KMKG). In een vlammende brief verwijt hij de minister de kant van tegenkandidaat Michel Draguet te kiezen.

Constantin Chariot (41) is samen met Michel Draguet kandidaat voor de functie van directeur-generaal van het KMKG. Terwijl Chariot een MR-stempel heeft, behoort Draguet tot de PS-stal. Draguet is directeur van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België en directeur ad interim van het KMKG.

In zijn open brief in La Libre Belgique stelt Chariot zich de vraag "waarom, na een eeuw regering in lopende zaken, voogdijminister Paul Magnette (PS) nog zo veel tijd nodig heeft om na te denken?"

Hij haalt ook uit naar het project om de federale musea te hergroeperen in grote polen. "Niemand heeft daar belang bij, met uitzondering van de directeur van de administratie Philippe Mettens (ook met PS-signatuur, red.) en van kandidaat Michel Draguet. Zowel de gebouwen, de structuren, het statuut van het personeel als de collecties en de geografische spreiding van de sites vormen tegenargumenten."

Onzekerheid
Volgens Chariot "toont Magnette zich door de stopzetting van de benoemingsprocedure impliciet voorstander van de surrealistische fusiepolitiek, die door de cuturele en wetenschappelijke sector unaniem wordt verworpen. Eerder dan een baas aan te duiden voor het KMKG, verkiest Magnette het behoud van een arme interimaris, die al lang zijn beperkingen heeft getoond op menselijk vlak en op het gebied van management. Daardoor dobberen de betrokken musea rond in onzekerheid over hun toekomst."

"De enige reden van deze strategie is het behoud van een interimdirecteur, vastgeklonken als een magneet (aimenté magnétiquement) aan een project voor een structuur met polen, dat nooit het levenslicht zal zien."

De federale culturele instellingen

De federale wetenschappelijke instellingen verkeren in crisis. Het museum voor Moderne Kunst is al sinds 1 maart 2011 gesloten, de opening van de afdeling art nouveau van het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis is uitgesteld. Bovendien rijzen vragen over de verspreiding van de art-nouveaucollectie over drie musea. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Cultuurnieuws , De federale culturele instellingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni