Thielemans: 'Evolueren naar zes tot negen gemeenten'

© ambassador Gutman
Volgens Brussels burgemeester Freddy Thielemans wordt de eventuele fusie van de negentien gemeenten dit jaar het belangrijkse debat in het Brussels parlement. "Ik denk dat er in de toekomst tussen de zes en negen gemeenten zullen overblijven."

Thielemans toont zich in Knack voorstander van een beperkte gemeentelijke fusie. "Enerzijds is gebleken, bijvoorbeeld in Antwerpen, dat te grote steden niet beheersbaar zijn als ze niet worden opgedeeld", aldus de burgemeester. "Anderzijds vraag ik me ook af of de kleine gemeenten op zichzelf moeten blijven bestaan. Ik denk dat er in de toekomst tussen de zes en negen gemeenten zullen overblijven. Een grote gemeente is niet nodig. Het Brussels Gewest dient al als overkoepelend orgaan."

De fusie van gemeenten was lange tijd taboe bij veel Franstalige politici. Thielemans is echter niet het eerste PS-zwaargewicht dat de fusie van de gemeenten aankaart. Recent deden partijgenoten Philippe Close en Yvan Mayeur al uitspraken in die zin. Eerder had ook Philippe Moureaux al de deur op een kier gezet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook
="Moureaux
="Georges-Louis
="Sint-Lambertusstraat
="Cieltje
="Liesbeth

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?