Tinne Van der Straeten begint advocatenkantoor

Gewezen federaal parlementslid Tinne Van der Straeten van Groen! begint met een advocatenkantoor. Voor haar betekent dit het definitieve afscheid van de nationale politiek. Als advocate gaat Van der Straeten zich specialiseren in energiedossiers.

In het najaar geeft gewezen federaal parlementslid Tinne Van der Straeten (Groen!) een nieuwe wending aan haar loopbaan. Ze vestigt zich als zelfstandig advocate, de nationale politiek zegt ze vaarwel.

"Ik ben en blijf gemeenteraadslid voor Groen! in Koekelberg maar de partijpolitiek is voor mij wel een afgesloten hoofdstuk," zegt Van der Straeten. "Ik leg op 4 oktober de eed af als advocaat aan de Brusselse balie. Ik begin een advocatenkantoor gespecialiseerd in klimaat- en energierecht."

Tijdens de afgelopen legislatuur was Van der Straeten het enige Vlaams-Brusselse parlementslid in de kamer. Ondanks haar jonge leeftijd - ze is nu 32 - ontpopte ze zich al snel tot een geëngageerde politica, die zich vastbeet in energiedossiers. Een taaie en technische materie, waarmee ze niet zo vaak de media haalde. In de energiesector werd haar kennis wel op prijs gesteld.

"Ik heb heel veel positieve reacties gekregen van zowat iedereen waar ik heb mee samengewerkt, ook van Electrabel."

Op 13 juni raakte Van der Straeten niet herverkozen, ook al haalde ze pak meer voorkeurstemmen dan in 2007. Door het spel van apparentering ging haar zetel in de kamer naar Leuven. Van der Straeten was diep ontgoocheld. Ondertussen is ze moeder van een dochtertje. Van haar eigen partij ontving ze twee maanden na de geboorte een kaartje. Groen! wenste haar per vergissing geluk met de komst van haar zoontje.

"De relatie met Groen! is momenteel goed en niet goed tegelijk," zegt Van der Straeten nog. "Ik ben en blijf zeker beschikbaar voor de partij maar weg is ook weg. Zodra je er niet meer 100 procent inzit, is het contact het moeilijker."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?