Tomas grote overwinnaar in Anderlecht

De PS-SP.A-CDH-lijst is met 21 zetels de grote overwinnaar in Anderlecht. De lijst haalt het ruim van de aftredende burgemeester Gaëtan Van Goidsenhoven (14 zetels). Lijsttrekker Eric Tomas kan met Ecolo (vijf zetels) een meerderheid vormen en daarmee Van Goidsenhoven naar de oppositiebanken sturen. Walter Vandenbossche (LB) is de populairste Vlaamse politicus.

Over een coalitievorming wordt bij PS-SP.A-CDH-lijst nog geen commentaar gegeven. Een meerderheid met Ecolo behoort tot de mogelijkheden. PS en MR zijn anders dan bij de vorige stembusslag niet op elkaar aangewezen.

Anderlecht telt 10 Vlaamse gekozenen. Op de PS-SP.A-CDH-lijst zijn met Elke Roex (1.008), Waut Es (vanop plaats 21 met 942 stemmen) en Leopold Lapage (597) drie Nederlandstaligen verkozen.

Op de burgemeesterslijst zijn Walter Vandenbossche (CD&V, 1.067), Ann Brusseel (Open VLD, 467) en Anne Mertens (CD&V, 574) verkozen. Opvallend is ook de goede score van N-VA, die met Nadine Van Lysebetten (700) en Dirk Lichtert (240) twee verkozenen behalen.

Met Susanne Müller-Hübsch (310) heeft ook Ecolo-Groen een Vlaamse gekozene. Dat geldt ook voor het Vlaams Belang in de hoedanigheid van Louis Bogemans (501).

Clash
De Vlaamse clash tussen boegbeelden Walter Vandenbossche en Elke Roex eindigt op een licht voordeel voor Walter Vandenbossche. Hij behaalt 1.067 stemmen, tegen 1.008 voor Elke Roex.


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?