Twaalf aanbevelingen van burgerkabinet Gatz

Het burgerkabinet over Brussel, een initiatief van Vlaams minister voor Brussel Sven Gatz (Open Vld), heeft twaalf beleidsaanbevelingen voorgelegd aan de minister. In het Vlaams parlement vond zaterdag de finale bijeenkomst plaats van de meer dan honderd burgers die samen ideeën uitwerkten.

Over verschillende brainstormrondes heen en in verschillende groepen traden de burgers de hele dag met elkaar in discussie om ideeën over uiteenlopende Brusselse thema's op punt te stellen. Onderwijs, cultuur, een positievere mediastrategie en milieuvriendelijkheid in Brussel kwamen het sterkst naar voren.

Daarbij dus ook enkele overlappende thema's voor de Vlaams minister van Cultuur, Jeugd, Media en Brussel Sven Gatz. "Er werd voorgesteld om misschien een deel van de cultuurbegroting aan de burgers te geven, zodat ze kunnen bepalen wat er in een cultureel centrum kan en mag gebeuren", zegt minister Gatz.

"Een ander interessant en concreet voorstel was één waarbij je een soort onthaalfunctie voorziet voor mensen die aankomen in de stations en waarbij studenten een soort ambassadeursrol spelen. Ik vind dat wel boeiend om met NMBS en MIVB verder te bekijken."

Het burgerkabinet over Brussel begon met een voortraject met een online platform dat werd bezocht door meer dan 3.451 geïnteresseerden en mini-burgerkabinetten georganiseerd door lokale organisaties. Uiteindelijk namen meer dan honderd mensen deel aan de slotsessie. De groep, met een gemiddelde leeftijd van 36 jaar, werd voor 63 procent samengesteld uit Brusselaars en 37 procent uit Vlamingen, terwijl 32 procent van hen een migratieachtergrond had.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?