Uber: 'Klacht Smet is slecht nieuws voor Brusselaars'

Brussels minister voor Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) dient een strafklacht in tegen Uber omwille van zijn illegale taxidienst. Hij zal aan de federale politie ook vragen om de app te blokkeren. Uber noemt het initiatief slecht nieuws voor Brusselse inwoners en pendelaars.

De applicatie Uberpop is al een tijdje onwettig actief in Brussel. Vorig jaar was er al een veroordeling door de handelsrechter. De vorige minister van Mobiliteit Brigitte Grouwels (CD&V) toonde zich ook strijdvaardig tegenover de praktijk, die ze als oneerlijke concurrentie zag met de taxisector.

Haar opvolger Smet sloeg aanvankelijk een andere toon aan. De controles op Uberpop werden wel hernomen, maar hij wou ook praten met het bedrijf. Nieuwe chauffeurs die een korte opleiding kregen bij Uber kregen van het bedrijf zelfs te horen dat de nieuwe Brusselse minister hen gunstig gezind was.

Smet gooit het nu echter over een andere boeg, melden De Morgen en Le Soir. Smet dient een strafklacht in tegen het bedrijf. De Brusselse regering raakte het daarover eens.

"Nieuwe initiatieven als Uber zijn welkom in de stad", zegt Smet in De Morgen, "als ze zich een beetje schikken naar de geldende regels. Een gesprek daarover met Uber levert niets op, dus doen we het nu maar anders.”

Brief aan Google en Apple
Smet wil meteen ook de computer crime unit van de federale politie contacteren. Wat Uber doet, zijn immers illegale praktijken op het internet. De applicatie kan dus mogelijk geblokkeerd worden.

De minister wil verder een brief sturen naar Google en Apple met de vraag de app te verwijderen uit hun aanbod. Alvast bij Google lijkt die kans klein. Het bedrijf is immers een belangrijke aandeelhouder van Uber.

Ook het federale niveau wordt betrokken bij de actie tegen Uber. Smet nam daarvoor contact op met Elke Sleurs (N-VA) en Bart Tommelein (Open VLD), respectievelijk bevoegd voor sociale en fiscale fraude.

Uber: 'Blijven onderhandelen met Smet'
In een reactie zegt Uber dat ze kennis neemt van de demarche van Smet. “Deze verklaringen zijn slecht nieuws voor de inwoners en pendelaars in Brussel die van de applicatie gebruik maken en die we wekelijks in aantallen zien toenemen”, klinkt het in een mededeling. “Wij willen nogmaals benadrukken dat Uber een betrouwbare, veilige en praktische vervoersoplossing aanbiedt.”

Uber laat ook nog weten dat het blijft overleggen met het kabinet-Smet. Voor volgende week staat er nog een vergadering op programma.

Bekijk hieronder ook de reportage van tvbrussel:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?