UberFiles: PS dient zonder overleg voorstel in voor bijzondere commissie

© Kevin Van den Panhuyze
| Internationale taxibetoging Brussel

Het rommelt binnen de meerderheid over de bijzondere commissie die de Uberfiles moet gaan onderzoeken in het Brussels parlement. Niet alle regeringspartijen zijn voorstander van zo'n commissie. Daarop heeft de PS dan maar zonder overleg zelf een voorstel ingediend, dat zo'n commissie mogelijk moet maken.

Zowel PS als Ecolo hebben voor het zomerreces aangekondigd dat het parlement de Uberfiles moet gaan onderzoeken.

Die Uberfiles brachten aan het licht dat er ook in Brussel stevig gelobbyd werd. Huidig staatssecretaris Pascal Smet (one.Brussels-Vooruit) zou in de vorige legislatuur als minister van Mobiliteit een spilfiguur geweest zijn voor Uber. Uit het datalek blijkt dat Uber van Smet eerstehands informatie kreeg over het taxiplan en het regeerakkoord.

Bijzondere commissie

Maar de meerderheid raakt het niet eens over de oprichting van die commissie. De PS, de felste voorstander van het onderzoek, heeft daarom nu de vlucht vooruit genomen, en de teksten om die commissie op te richten ingediend in het parlement.

Bij de meerderheidspartijen klinkt gemor omdat de PS “cavalier seul” speelt. “Het is ook onbegrijpelijk," zegt een parlementslid van de meerderheid. "Er moet een voldoende meerderheid zijn in het parlement voor de oprichting van die commissie. Dus zijn de andere partijen van de meerderheid hoe dan ook nodig.”

Bij de PS valt dan weer te horen dat er genoeg is getalmd. “We hebben al water in onze wijn gedaan door de onderzoekscommissie te laten vallen en er een bijzondere commissie van te maken (die minder bevoegdheden heeft, red.),” zo klinkt het.

Brussels parlementslid Jamal Ikazban (PS) bevestigt dat er een tekst werd ingediend die alleen door de PS werd ondertekend. “We hopen dat we weldra tot een overeenkomst kunnen komen”, aldus Ikazban.

Uitbreiding scope

Dat er getalmd wordt, is omdat de regeringspartijen het oneens zijn. Met name Open VLD en Vooruit zouden het PS-voorstel niet genegen zijn. Ook Défi staat niet te springen om een bijzondere commissie over de Uberfiles, maar de partij, die transparantie hoog in het vaandel draagt, begrijpt dat ze het politiek niet kan maken om een parlementair onderzoek naar het Uberfiles af te blokken. Het zou er op lijken dat ze het hele schandaal onder de mat willen vegen.

Het voorstel van een aantal meerderheidspartijen is nu om de scope van de bijzondere commissie te verbreden, en het ook over bijvoorbeeld de toewijzing van de licenties te hebben, of over de lobbying door de klassieke taxisector.

Zo zouden Open VLD en Vooruit mee over de streep kunnen worden getrokken, en wordt er niet meer zo gefocust op staatssecretaris Pascal Smet.

Uitgebreid Bureau

Maar de PS heeft daar blijkbaar niet op willen wachten. Volgende week woensdag komen de teksten voor op het Uitgebreid Bureau, dat belast is met de planning en de agenda van de plenaire vergaderingen in het parlement.

De meerderheid heeft nu nog enkele dagen de tijd om op één lijn te geraken.

Uber Files in Brussel

De wereldwijde onthullingen over techbedrijf Uber tonen aan dat Brussel een belangrijke stad was in de uitbouw van hun nieuwe taxistrategie én dat sommige politici nauwe banden hadden met lobbyisten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?