Uitgelicht: De PS gokt met Rudi Vervoort

Danny Vileyn, Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
23/01/2013
De Brusselse regering krijgt in mei een nieuwe minister-president. Rudi Vervoort moet ervoor zorgen dat de PS in 2014 de verkiezingen wint. Dat wordt een hachelijke opdracht.

R udi Vervoort was eind vorig jaar te gast bij Le grand oral op de RTBf-radio. Het was een interview waarin bijna een uur lang zo goed als niets werd gezegd. Vervoort ging als een lepe vos alle moeilijke vragen uit de weg, maar erg veel begeestering klonk er niet in door.

Diezelfde Vervoort wordt in mei minister-president van de Brusselse regering. Daarmee brengt de PS ook meteen een nieuwe lijsttrekker in stelling voor de verkiezingen van mei 2014. Al maanden hekelden Brusselse PS'ers het gebrek aan leiderschap in hun partij. De onduidelijkheid over de opvolging van stemmentrekker Picqué was daar niet vreemd aan. Met deze beslissing is er nu eindelijk klaarheid.

Dat er twijfel bestond over de opvolging, is niet zo vreemd. Huidig minister-president Charles Picqué heeft bijna onafgebroken aan het hoofd gestaan van de Brusselse regering, op vijf jaar na. Hij is bovendien een onbetwiste stemmenkampioen die het goed doet bij alle lagen van de bevolking. Het wordt voor Vervoort een helse klus om die populariteit te evenaren.

Slapende Vervoort
De twijfel over de opvolging had ook te maken met Vervoort zelf. Hij is als Brussels PS-voorzitter niet onbesproken. Dat heeft onder meer met de gemeenteraadsverkiezingen te maken. In Sint-Joost rolden burgemeester en kandidaat-burgemeester vechtend over straat, in Molenbeek werd goeroe Moureaux gewipt, en de verkiezingen in Ganshoren mondden uit in een complete chaos. Philippe Moureaux vroeg zich in een interview af of Vervoort al die tijd had liggen slapen.

Heeft Vervoort daarmee zijn kans verkeken om een goede minister-president te worden? Zeker niet. Iedereen verdient een faire kans, la fonction fait l'homme. En de goed tweetalige Vervoort heeft in Evere bewezen dat hij bestuurskwaliteiten heeft. Vervoort is vooral de man van de consensus, minder van het grote verhaal. Hij is niet de spitse debater die men in sommige politici ontwaart, maar misschien hoeft dat ook niet om het Brussels Gewest te positioneren in het nieuwe institutionele landschap. Want laten we wel wezen: er moet de komende jaren een loodzware staatshervorming worden doorgevoerd.

Tegelijk wachten er in 2014 bijzonder spannende verkiezingen. Er staat veel op het spel voor België, en in het bijzonder voor Brussel. Komt daarbij dat de N-VA bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen bewezen heeft geen quantité négligeable te zijn in Brussel. Dat weten de Franstaligen drommels goed.

Charisma
Ook aan Franstalige kant zullen de verkiezingen op het scherp van de snee gevoerd worden. De MR aast op het Brusselse minister-presidentschap. Vicepremier Didier Reynders, van Luik naar Ukkel verkast, is naar eigen zeggen bereid zijn om zijn federale ambities te laten varen als hij de nieuwe nummer een in de Brusselse regering kan worden.

Vreemd is dat de MR niet Reynders naar voren schuift als lijsttrekker in Brussel, maar de minder charismatische Vincent De Wolf, burgemeester van Etterbeek en fractieleider in het Brussels parlement. In die zin is de verkiezingsstrijd in Brussel in 2014 er wel een met gelijke wapens voor Vervoort: mindere goden onder elkaar. Bij CDH en Ecolo zijn nog geen lijsttrekkers bekend. FDF trekt met de ervaren rot Didier Gosuin naar de verkiezingen.

Aangezien regionale en federale verkiezingen samenvallen, is het meer dan waarschijnlijk dat de strijd om het Brusselse leiderschap uiteindelijk toch tussen de federale kopstukken zal worden gevoerd: tussen Laurette Onkelinx, die Brussels PS-voorzitster wordt, en Didier Reynders, die het al is. Daarmee wordt Rudi Vervoort herleid tot secondant. Of dat een goede uitgangspositie om de nieuwe Picqué te worden, is nog maar de vraag.

Nu vrijdag 25 januari is Rudi Vervoort te gast in Polspoel op tvbrussel, meteen na Brussel vandaag

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni