Van Reybrouck organiseert burgertop tegen politieke impasse

© tvbrussel
Schrijver David Van Reybrouck gaat op zoek naar duizend Belgen voor een groot burgerdebat over de toekomst van ons land. "Politiek is te belangrijk om over te laten aan onze politici alleen," klinkt het. De zogenaamde G1000 moet op 11 november doorgaan op de site van Thurn & Taxis.

In vijf grote Belgische kranten verschijnt zaterdag het burgermanifest van de G1000. Het is geschreven door onder meer David Van Reybrouck, politoloog Dave Sinardet en tv-persoonlijkheid Francesca Vanthielen. Zij willen op 11 november (11/11/11) duizend burgers verzamelen in een hangar op Thurn & Taxis.

De partijdemocratie is voorbijgestreefd, is de teneur. Het is tijd voor democratie 2.0. "Vandaag worden heel veel meningen gespuid in de media en op het internet," zegt Van Reybrouck. "Dat is goed maar tegelijk zorgt dat geroezemoes van de massa voor politieke verlamming."

De komende maanden zal via een online enquête gepeild worden naar de thema's die er echt toe doen. Een enquêtebureau zal vervolgens duizend mensen selecteren om deel te nemen aan een reeks debatten in groepen van tien op 11 november. "We willen zoveel mogelijk de diversiteit aan mensen en meningen in dit land samenbrengen."

In een latere fase zal een kleinere groep de aanbevelingen van de G1000 concreter uitwerken.

Deliberatieve democratie en crowd funding
De burgertop wil meer zijn dan de zoveelste ludieke actie. "Door te kamperen, frieten te bakken of de baard te laten groeien willen mensen een signaal geven. De G1000 wil een wetenschappelijk alternatief zijn," zegt Francesca Vanthielen.

"Dit is absoluut geen anti-politiek initiatief maar politiek is te belangrijk om enkel aan onze politici over te laten," aldus nog Van Reybrouck, die benadrukt dat het om een Europese primeur gaat. In de VS en Canada heeft men wel al ervaring met zogenaamde deliberatieve democratie.

Het nodige geld voor de G1000 moet van crowd funding komen, via anonieme giften of een sms met de tekst G1000 naar 3996 (1,5 euro per bericht).

Vanaf zaterdag middernacht kan het manifest gelezen en ondertekend worden op de website.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?