Vande Lanotte: ‘Afstappen van paritaire vertegenwoordiging'

© brusselnieuws.be
28/01/2013
Nederlandstaligen moeten in Brussel afstappen van de paritaire vertegenwoordiging, Franstaligen moeten administratieve rechtbanken aanvaarden om de taalwetten te doen respecteren. Dat vindt vicepremier Johan Vande Lanotte (SP.A). Volgens Guy Vanhengel (Open VLD) zijn de taalwetten echter niet meer van deze tijd.

De situatie in Brussel is desastreus en dat wordt te veel geaccepteerd, zegt Vande Lanotte in een interview met Le Soir. " Kijk naar de armoede, de werkloosheid, het fiscale draagvlak. Elke grootstad heeft problemen, maar in Brussel swingen ze de pan uit", vindt hij.

Brussel is tijdens de zesde staatshervorming te weinig aan bod gekomen, en daarom doet Vande Lanotte zelf twee voorstellen, "allebei blasfemie, het ene voor de Franstaligen, het andere voor de Nederlandstaligen".

Om te beginnen moeten Vlamingen de gegarandeerde vertegenwoordiging opgeven. "De Franstaligen zeggen wel eens dat voor elke drie Vlamingen die je in Brussel tegenkomt, er twee mandatarissen zijn. Vlamingen moeten inderdaad veel minder stemmen halen om verkozen te worden. Het pariteitsmodel is inefficiënt en er zijn te veel mandatarissen."

In de Brusselse regering is de helft van de ministers in theorie Nederlandstalig maar de minister-president is de facto Franstalig hoewel hij in theorie neutraal is. Bij de staatssecretarissen is de verhouding twee Franstaligen tegen één Nederlandstalige. In het parlement zijn 17 zitjes gereserveerd voor Nederlandstaligen.

Taalwetten
Daar staat tegenover dat het niet langer het Gewest en de gemeenten moeten zijn die het respect voor de taalwetten bewaken. "Daarvoor moeten er administratieve rechtbanken komen. Ook als de Franstalige burgemeesters dan roepen dat die hen voortdurend zullen lastigvallen."

Vande Lanotte vreest echter dat noch Vlamingen noch Franstaligen warm zullen lopen voor zijn plannen. "Mijn voorstellen zijn nogal onrealistisch, dat weet ik. Maar beide problemen houden elke verbetering in het beheer van Brussel tegen."

Vande Lanotte pleitte eerder al voor het ter discussie stellen van de gegarandeerde vertegenwoordiging in het Brussels parlement.

N-VA
Daarnaast moeten ook de gemeenten gefusioneerd worden. "Antwerpen is er een sterke stad door geworden, ook al was op voorhand zowat iedereen tegen."

Vande Lanotte kondigt ook aan dat hij het tot de verkiezingen van 2014 niet meer over de N-VA zal hebben.

'Taalwetten niet meer van deze tijd'
"De institutionele waarborgen waarover de Nederlandstaligen in Brussel beschikken, waaronder de paritair samengestelde regering die bij consensus beslist, zijn het evenbeeld van de waarborgen waarover de Franstaligen op het federale niveau beschikken", reageert Brussels minister Guy Vanhengel (Open VLD).

De Open VLD-'er zei eerder al te werken aan een boek "Brussel voor Dummies" en kondigt nu aan ook voor Van de Lanotte een exemplaar te voorzien. "We behoeven immers geen nieuwe rechtbanken om de taalwetten te laten naleven. Deze taalwetten uit de vorige eeuw moeten worden gemoderniseerd zodat ze kunnen worden toegepast. De taalwetten zijn immers niet meer van deze tijd. Ze zijn volkomen voorbijgestreefd door de sociologische metamorfose die Brussel de jongste decennia heeft ondergaan."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni