Vanhengel: 'Gewesten moeten federale begroting bijpassen'

© brusselnieuws.be
09/02/2012
Brussels minister van Begroting Guy Vanhengel (Open VLD) is bereid om met het Brussels Gewest bij te springen om de federale begroting weer op de sporen te krijgen. Achter die boodschap schuilt een oproep aan Vlaanderen en Wallonië om de federale begroting bij te passen. Minister-president Picqué (PS) springt Vanhengel bij.

"Ik weet hoe moeilijk de federale regering het heeft om de begroting rond te krijgen", aldus Vanhengel op Radio1 donderdagmorgen, in de vorige legislatuur zelf nog federaal begrotingsminister. "Als de federale regering vraagt om bij te springen, dan zeg ik ja." De federale regering moet nog deze maand op zoek naar zo'n twee miljard euro extra om het begrotingstekort weer onder de drie procent van het BBP te krijgen.

"Europa en de financiële markten kennen maar één cijfer, dat van het federale", argumenteerde hij donderdagochtend op de VRT-radio. De Brusselse begroting zit momenteel op koers, "maar desnoods moeten we marge maken".

Op koers? "Voor de maand januari zijn de inkomsten en uitgaven zoals voorzien," legt zijn woordvoerster uit aan brusselnieuws.be. Toch voorziet de Brusselse begroting voor 2012 in tekort van ruim 300 miljoen euro.

Geen sprake van
Eigenlijk doet Vanhengel hiermee een oproep aan het Vlaamse en het Waalse Gewest - waar de Open VLD in de oppositie zit - om hun duit in het zakje te steken. Want het financieringsmechanisme van Brussel zit anders in mekaar dan dat van Vlaanderen en Wallonië. Het zouden vooral die twee laatste Gewesten zijn die zouden moeten bijspringen.

De Vlaamse regering liet al meer dan eens verstaan dat daar geen sprake van kan zijn. Solidariteit tussen de entiteiten is volgens Vanhengel noodzakelijk omdat Europa en de financiële markten enkel naar het federale cijfer kijken.

Vanhengel had het ook over de interne stadshervorming. Hij verwacht veel van de gewestelijke coördinatie inzake veiligheid. Eén politiezone is voor hem niet nodig, wel meer coördinatie en parlementaire controle. Ook de 19 gemeenten hoeven voor hem niet samen te smelten, wel moet de gewestregering het algemeen beleid kunnen uitzetten.

Federale werking in Brussel
De financiële speelruimte van Brussel is beperkt om de federale regering te helpen, zegt minister-president Charles Picqué (PS). Brussel wil wel een extra sanering overwegen, maar dan moeten we ook onderzoeken hoe de federale werking in Brussel beter kan, aldus Picqué.

"Ik denk dan bijvoorbeeld aan de beveiliging van de metrostations, aan de werking van justitie in Brussel of aan het samenwerkingsakkoord tussen Brussel en de federale overheid Beliris."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni