Vanhengel wil geld van Woningfonds beheren

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
13/03/2013
Minister van Financiën Guy Vanhengel (Open VLD) wil graag het kasgeld van het Brussels Woningfonds beheren. Dat onderzoekt de vraag. Sommigen geloven dat Vanhengel vooral de eigen begroting wil opsmukken. Het Woningfonds heeft 263 miljoen euro in kas.

Als het Brussels Gewest ergens goede punten mee scoort, dan is dat met het centraal thesauriebeheer. De afgelopen jaren heeft minister Vanhengel bij tal van pararegionale instellingen de 'oorlogskassen' laten doorlichten: van de Gomb, Actiris, etc. Hij overtuigde hen dat het beter is om die middelen centraal te beheren. Dat levert betere voorwaarden bij de banken op. Dat is win-win voor iedereen.

De operatie vergde wat overtuigingskracht. De instellingen staan niet graag hun reservemiddelen af, zelfs al kunnen ze er elk moment over beschikken. Uiteindelijk gingen er vijftien pararegionale instellingen mee akkoord.

Minister Vanhengel heeft nu zijn oog laten vallen op het Brussels Woningfonds. Dat heeft maar liefst 263 miljoen euro in kas. Dat het Woningfonds dergelijke enorme bedragen hanteert, is niet zo vreemd. Het Woningfonds fungeert als een bank, die goedkope leningen verstrekt aan gezinnen die een woning willen kopen. Daarnaast zijn er liquide middelen nodig om huizen te kopen, te verbouwen en te verkopen, een andere kerntaak van het Woningfonds.

Voor Vanhengel is het een uitgemaakte zaak dat het Gewest dat 'liggend geld' voortaan moet beheren. Op de website van Open VLD zei Vanhengel hierover in november vorig jaar: "We besparen op de intrestlast door de verdere modernisering van het schuldbeheer, omdat nu ook het Woningfonds deze thesaurie gaat vervoegen."
De uitspraak van Vanhengel is op zijn minst voorbarig. Het Brussels Gewest heeft de vraag inderdaad officieel gesteld, meer bepaald in februari, maar bij de raad van bestuur heet het dat de "vraag onderzocht wordt".

De zaak is niet zo simpel. Het Woningfonds is geen pararegionale. Het is in handen van de Ligue des Familles en de Gezinsbond. Die maken de meerderheid uit in de raad van bestuur.

Dat de band met het Brussels Gewest close is, komt omdat het Woningfonds in opdracht van het Brussels Gewest woningen bouwt en goedkope leningen verstrekt. De Brusselse regering zorgt ook voor de staatswaarborgen voor de leningen, maar as such is het Woningfonds een instelling die autonoom kan functioneren.

De directie bekijkt nu of het Woningfonds haar voordeel kan doen bij het aanbod van het Brussels Gewest. Concreet betekent dat dat het Agentschap voor de Schuld de 263 miljoen euro zal beheren en met dat geld investeringen van het Brussels Gewest zal financieren. In ruil krijgt het Woningfonds voordelige interesten. Als die beter zijn dan wat het Woningfonds op de privémarkt kan verkrijgen, dan zou de zaak snel beklonken moeten zijn.

Sommigen geloven echter dat Vanhengel hiermee vooral de eigen begrotingscijfers wil opsmukken. Een kwart miljard euro is niet niets. Het vertegenwoordigt maar liefst tien procent van de Brusselse begroting. Als dat de enige bedoeling zou zijn, en dat lijkt erop voor wie de uitspraak uit november goed leest, dan riskeert hij bij het Woningfonds op een njet te stoten.

Vanhengel: 'Iedereen wint bij centraal beheer'
In een reactie wijst Guy Vanhengel erop dat het Woningfonds ook met geld van de Brusselse belastingbetaler werkt. "Door het betrekken van het Woningfonds bij het Centraal Beheer is het zeker niet mijn bedoeling de Brusselse begroting op te smukken", aldus de minister. "Ik wil zo oordeelkundig mogelijk omspringen met het geld van de belastingbetaler en dus zo weinig mogelijk geld lenen bij de banken. Het deel van de subsidie van het Brusselse Gewest dat het Woningfonds niet meteen nodig heeft, belegt ze. Maar dat brengt amper iets op. Het rendement dat het Woningfonds haalt uit deze 'geparkeerde' middelen is lager dan het rendement dat het Brussels Gewest kan halen via het centraal thesauriebeheer", aldus Vanhengel. Daarom is het beheer van de reserve door het Gewest aangewezen," besluit Vanhengel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni