Guy Vanhengel

Vanhengel wil praten over vergroening verkeersfiscaliteit

© Belga
29/09/2015

Brussels minister van Financiën Guy Vanhengel (Open VLD) vindt het positief dat Vlaanderen en Brussel werk maken van de vergroening van de verkeersfiscaliteit. "Het zou fijn zijn als de gewesten hun beleid op elkaar afstemmen", zei hij dinsdagnamiddag in Vandaag. Hij voegde eraan toe dat hij tot nu toe enkel informeel heeft gepleegd met zijn Vlaamse collega, partijgenote Annemie Turtelboom.

Dinsdag raakte bekend dat de vergroening die de Vlaamse regering wil doorvoeren niet geldt voor leasingwagens omdat daarvoor een samenwerkingsakkoord nodig is tussen de drie gewesten.

Dat leasingmaatschappijen niet onder dezelfde regeling vallen dan particulieren, is om te vermijden dat de leasingmaatschappijen van het ene naar het andere gewest verhuizen omwille van het fiscale regime, lichtte Vanhengel toe.

Brussel wil ook een vergroening doorvoeren van de verkeersfiscaliteit en heeft dan ook grote interesse in wat Vlaanderen heeft beslist. Als het enigszins kan, moet de vergroening voor Guy Vanhengel ook gelden voor leasingwagens.

De Brusselse minister erkende dat er in Wallonië minder animo is voor de problematiek omdat daar nauwelijks leasingmaatschappijen gevestigd zijn. Maar overeenstemming is volgens hem mogelijk. Vanhengel verwees daarvoor naar het akkoord dat de drie gewesten hebben gesloten over de kilometerheffing voor vrachtwagens.

Minister Vanhengel benadrukte dat het niet klopt dat er geen overleg is geweest tussen Vlaanderen en Brussel. "Er is tot nu toe enkel informeel overleg geweest", verduidelijkte hij. Op een bepaald ogenblik moet er geformaliseerd worden, luidde het nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni