Vanlouwe weigert boete te betalen: 'Politie moet taalwetgeving respecteren'

Vlaams parlementslid Karl Vanlouwe (N-VA) weigert voorlopig om een boete die hij in Brussel kreeg te betalen. Niet omdat hij de boete betwist, maar omdat de politie volgens Vanlouwe de taalwetgeving niet gerespecteerd heeft.

Vanlouwe kreeg begin juli een boete wegens het niet dragen van handschoenen op een motor. Volgens Vanlouwe had de agent die de overtreding  vaststelde slechts een beperkte kennis van het Nederlands. Nochtans moeten politieagenten in Brussel in het bezit zijn van een tweetaligheidsattest.

Daarbovenop bleek het formulier voor onmiddellijke inning, dat Vanlouwe enkele dagen later ontving, enkel in het Frans te zijn opgesteld. De Taalwetgeving in Bestuurszaken schrijft nochtans voor dat Nederlandstaligen in Brussel in hun eigen taal moeten worden aangeschreven. Het proces-verbaal was wel in het Nederlands opgesteld.

Vanlouwe weigert voorlopig te betalen: “Ik erken uitdrukkelijk de overtreding en wil de boete niet ontlopen. Maar ik verwacht dat de Brusselse politie eveneens de wetgeving naleeft, in dit geval de taalwetgeving”, zegt de Vlaamse Brusselaar in een persbericht.

Hij wil het tweetaligheidsattest van de agent die hem bekeurde zien, en vraagt een Nederlandstalig overschrijvingsformulier. “Wanneer beide voorwaarden voldaan zijn, zal ik onmiddellijk de boete betalen. Wanneer dat niet zo is, dan moet de politierechtbank hierover oordelen.  In dat geval stel ik mij vragen over de aanstelling van deze agent en zijn bekwaamheid om in een tweetalige stad, de hoofdstad van het land, te functioneren als agent.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?