Vanraes: 'Fusie van negentien gemeenten niet werkbaar'

Laurent Vermeersch
© brusselnieuws.be
07/06/2012
Jean-Luc Vanraes (Open VLD), voorzitter van de Vlaamse Gemeenschapscommissie, spreekt zich uit tegen het samenvoegen van de negentien Brusselse gemeenten tot één stadsgewest. Volgens Vanraes heeft de fusie van Antwerpen bewezen dat zo'n groot geheel niet werkt.

In ruil voor de herfinanciering van Brussel dringt Vlaanderen aan op een bestuurlijke reorganisatie van het hoofdstedelijk gewest. Alle Nederlandstalige partijen willen het Gewest versterken ten nadele van de negentien gemeenten. SP.A en N-VA willen de gemeenten het liefst gewoon afschaffen.

Dat laatste vindt Jean-Luc Vanraes geen goed idee. "Vlaanderen eist dat Brussel één stadsgewest wordt en afrekent met de zogenaamde baronieën. Maar we kunnen niet verwachten dat we een stad van 1,1 miljoen inwoners creëren, dat is niet werkbaar. Heeft de fusie in Antwerpen, dat twee keer kleiner is dan het Brussels gewest, niet bewezen dat een groot geheel niet werkt?" vraagt Vanraes in een toespraak bij werkgeversorganisatie Voka.

Gemeenten worden districten
Het voorbeeld van Antwerpen is al vaker door Franstalige politici gebruikt als argument om het behoud van de negentien gemeenten in Brusselse te verdedigen.

Voormalige gemeenten in de Antwerpse agglomeratie zoals Borgerhout, Deurne of Merksem gingen in 1983 op in de stad Antwerpen. De oude gemeenten kregen het statuut van district. Sinds 2001 is de centralisatie gedeeltelijk teruggedraaid en hebben de districten opnieuw een beperkte besuurlijke bevoegdheid.

De districten beslissen over het lokale sport-, jeugd-, cultuur- en seniorenbeleid. Ze zijn ook bevoegd voor plaatselijke straat- en groenwerken. De districtburgemeester en - schepenen worden verkozen door de districtraad. Die wordt tegelijk met de gemeenteraad verkozen.

Nieuwe fusie in Vlaanderen
Vanraes wil wel praten over de hertekening van de gemeentegrenzen en het schuiven met bevoegdheden. "We moeten inderdaad nagaan hoe de overheidstaken op de beste wijze kunnen ingevuld worden, hoe we bijvoorbeeld taken van de gemeenten naar het Gewest overhevelen. Ik verwijs ter zake naar het kerntakendebat dat aan de gang is en nu snel moet afgerond worden."

In Vlaanderen wordt de laatste jaren opnieuw gesproken over gemeentefusies. Voka pleit voor gemeenten met minstens 20.000 inwoners. "Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden (Geert Bourgeois (N-VA), red.) lijkt dit idee wel genegen, maar hij laat het al dan niet samenwerken over aan de beslissing van de gemeenten zelf. Want men stoot in Vlaanderen natuurlijk op het delicate van de operatie omdat men raakt aan de autonomie van lagere besturen", aldus nog Vanraes die hiermee impliceert dat men Brussel niet kan opleggen wat men in Vlaanderen ook niet oplegt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni