Vaste commissie Gelijke Kansen en Vrouwenrechten van start: maar één man aanwezig

Updated: 21-01-2020 - 13:21

Vanochtend is de nieuwe, vaste commissie voor Gelijke Kansen en Vrouwenrechten in het Brussels Parlement van start gegaan. Voorheen was de commissie louter een gelegenheidscomité. In de commissie zijn maar twee van de vaste leden man.

Staatssecretaris voor Huisvesting en Gelijke Kansen Nawal Ben Hamou (PS) zit de eerste commissie voor.

“Dit is een sterk signaal dat ieder van ons, minister of Volksvertegen­woordiger, eraan herinnert dat de materie Gelijke kansen een centrale plaats moet innemen in onze politieke prioriteiten en acties", tweet ze.

De zaal was gevuld met vooral vrouwen van zowat alle politieke strekkingen en uit verscheidene organisaties. De aanwezige volksvertegenwoordigers debatteerden meteen over het gebrek aan mannen binnen de groep vaste commissieleden: slechts twee van de 15, van wie slechts één, John Pitseys (Ecolo) aanwezig was.

Enthousiasme

Enkele punten op de agenda waren de strijd tegen geweld tegen sekswerkers, het aanpakken van pesterijen tegen vrouwelijke politieagenten, cyberseksisme en -pesten en de uitrol van een LGBTQ-actieplan.

Er heerste een enthousiaste sfeer, geeft onze tv-journaliste An Missotten alvast mee. "Iedereen is blij dat er eindelijk een vaste commissie is."

Een uitgebreider interview en verslag vind je vanavond in onze nieuwsuitzending en op de website.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?