Verdrievoudiging bij OCMW Molenbeek

Het OCMW tekent een sterke stijging op van het aantal mensen dat dringend medische hulp nodig heeft.

Kwamen er in september 2005 nog 508 behoeftigen - vooral mensen uit de Maghreb en Oost-Europa - over de vloer, dan waren dat er in september 2008 al 1.439. "En dat aantal zal blijven stijgen, zolang er niets beweegt op het vlak van asiel en migratie," zegt burgemeester Philippe Moureaux (PS). De staatssecretaris voor Armoedebestrijding, Jean-Marc Delizée (PS), is "niet verbaasd" over de cijfers. "In Brussel en andere grote steden zijn er nu eenmaal veel meer mensen zonder papieren."

Volgens Pierre De Proost, de directeur van het sociaal departement van het Molenbeekse OCMW, zijn er drie redenen voor de toename. "Het ontbreken van een omzendbrief, een algemene stijging van het aantal mensen zonder papieren, en de beperkte actie van OCMW's uit omliggende gemeenten. Wij schatten dat er in onze gemeente vijfduizend mensen dringende medische hulp nodig hebben. Maar niet iedereen komt langs omdat ze bang zijn dat we hen zullen aangeven bij de politie. Dat is natuurlijk niet zo."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?