| U wil geen flyers van politieke partijen ontvangen? Dat is dan pech.

Verkiezingsfolders krijgt u tegen wil en dank

KDM
© BRUZZ
25/04/2018

Wie liever geen verkiezingsfolders ontvangt, is er aan voor de moeite. Politieke partijen hoeven zich niks aan te trekken van de 'neen tegen reclame'-sticker. De overheid beschouwt 'verkiezingsdrukwerk' als informatie, niet als reclame. "Wij moeten de folders verspreiden", klinkt het bij Bpost.

Het zijn weer verkiezingen, en dat zal iedereen geweten hebben. Politieke partijen schieten langzaamaan in campagnemodus, en daar horen naar goede gewoonte ook verkiezingsfolders bij. De kans dat u er ondertussen al eentje in de bus kreeg, is reëel. Zo trok de N-VA dinsdag nog de straat op, om hun typerende gele folders te verspreiden.

“Alle Brusselse brievenbussen gaan momenteel door een gele golf,” schreef de Brusselse lijsttrekker Johan Van den Driessche (N-VA) daarna trots op Twitter. “Brussel staat mooi met geel, niet?”

(Lees verder onder de Tweet.)

Niet iedereen is even blij een politieke flyer in de bus te krijgen, al dan niet van de N-VA.

Niet iedereen deelt dat laatste sentiment. Dat de N-VA olijk hun folders in brievenbussen achterlaat met daarop een ‘stop reclame’-sticker, stootte sommige twitteraars tegen de borst. Verkwist papier, zo lijkt het wel, nu partijen hun kiezers ook via sociale media met promomateriaal bestoken.

Geen reclame, maar informatie

Maar verkiezingsfolders vallen niet onder de bekende stickers, die in Brussel al op 16.000 brievenbussen plakken. De overheid beschouwt 'verkiezingsdrukwerk' immers niet als reclame, maar wel als informatie. De postbode is wettelijk verplicht om de campagnefolders op de bus te doen. Hetzelfde geldt trouwens ook voor gemeentelijke infokranten.

Bpost maakt zich sterk dat er in de aanloop naar de verkiezingen extra mensen ingeschakeld worden om de politieke folders te verdelen. Partijen krijgen meteen ook korting op het standaardtarief: hun folders kosten de helft goedkoper om op de post te doen.

“Iedereen heeft het recht om op dezelfde manier geïnformeerd te worden over de lokale kandidaten bij verkiezingen,” verduidelijkt de woordvoerster van bpost aan BRUZZ. “Wij moeten deze folders verspreiden, en mogen daarbij geen onderscheid maken tussen verschillende partijen. Dat allemaal in het belang van democratische principes.”

Ook Leefmilieu Brussel, dat instaat voor de ‘neen tegen reclame’-stickers, bevestigt dat campagnefolders daar niet onder vallen. “We moedigen natuurlijk iedereen aan om minder papier te verbruiken,” aldus de woordvoerster van Leefmilieu Brussel. “Maar daar gaat het in dit geval niet om. Hier primeert de toegang tot informatie.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, Brussel Kiest 2018

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni